Tämä on aina yhtä hankala valinta: ottaisinko humalaista alea vai makeaa jouluolutta? Pitkän pohdinnan jälkeen päädyn lopulta paikalliseen luomupilsneriin, sillä siitä saa opiskelija-alennusta.
Paikkana on Tanskan toiseksi suurin kaupunki Århus ja tarkemmin ottaen Fairbar, kristillisen järjestön ylläpitämä hyväntekeväisyysbaari. Tosin kirkko tai uskonto ei baarissa näy, vaan ulkoapäin Fairbar on tavallinen, trendikkäästi sisutettu nuorisokuppila, jossa pelataan lautapelejä ja seinillä on paikallisen valokuvaajan näyttely.
Tätä tuoppia voi ryystää hyvällä omallatunnolla, sillä oluesta saaduilla rahoilla autetaan intialaisia lapsia, joilla joko itsellään tai heidän vanhemmillaan on hiv. Idea on olutkansana tunnettujen tanskalaisten näköinen, freesi ja ennakkoluuloton.
Voittoa tavoittelematon Fairbar avattiin viisi vuotta sitten, kun paikallinen kristillinen YMCA-järjestö halusi kokeilla jotain uutta ja erilaista. Se halusi tarjota nuorille paikan, jossa toteuttaa itseään. Tähän mennessä oluen juomisella on tuettu Intian lapsia noin 47 000 euron edestä.
On maanantain alkuilta ja baarin pöydät alkavat pikkuhiljaa täyttyä. Ystävykset Cissel Ene Bundgaard ja Mathilda Hornung Nissen ovat tulleet syömään ja juomaan. He eivät näe mitään kummallista siinä, että kristillinen järjestö myy olutta.
”Minulle tämä ei ole paikka, jossa juodaan kännit”, sanoo Bundgaard.
Ehkä tanskalaisilla on terveempi suhtautuminen alkoholiin kuin suomalaisilla.
”On todella hienoa, että tämä baari tekee hyväntekeväisyyttä, mutta se ei ole syy, miksi käyn täällä. Täällä on aina mukava ilmapiiri ja mielenkiintoista ohjelmaa”, Bundgaard sanoo.
Kaikki Fairbarin baarimikot ovat vapaaehtoisia, kertoo tiskin takana häärivä Michael Gaardsøe, parikymppinen markkinoinnin opiskelija. Hyväntekeväisyysbaaria pyörittää 120 vapaaehtoisen joukko ja kolme palkallista osa-aikaista työntekijää.
Olutryhmä valitsee, mitä pienpanimoiden oluita on kulloinkin tarjolla, kun taas toinen ryhmä pitää yhteyttä tuettavaan projektiin Intiassa. Gaardsøe on mukana tapahtumaryhmässä, jolla on tällä hetkellä työn alla stand up -iltamien aloittaminen. Uskontoa ei tuputeta tiskillä eikä ohjelmistossa.
Valtaosa vapaaehtoisista on parikymppisiä opiskelijoita, kuten toiminnanjohtaja Mattis Sørensen. Uskovaisuus ei ole ehtona ja vain noin puolet vapaaehtoisista on YMCA:n jäseniä. Yhdistävä tekijä on halu auttaa ja luoda yhdessä.
”Fairbar ei ole vain baari, joka lähettää rahaa Intiaan, vaan se on myös tiivis tanskalainen yhteisö”, sanoo 23-vuotias Sørensen, joka opiskelee taloustiedettä ja lakia.
”Se auttaa myös täällä Århusissa. Täällä on paljon nuoria opiskelijoita, jotka saattavat olla hieman hukassa muutettuaan toiselta paikkakunnalta. Fairbar on paikka, jossa voi toteuttaa ideoitaan ja tutustua uusiin ihmisiin”, sanoo Sørensen.