Malaria vähenee nopeasti

Entistä useammalla malaria-alueella asuvalla on hyönteismyrkyllä käsitelty moskiittoverkko.

Maailma. Entistä harvempi ihminen maailmassa saa malarian, ja sairastuneista entistä harvempi kuolee tautiin. Malariakuolleisuus on laskenut vuodesta 2000 huimat 47 prosenttia, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO:n joulukuussa julkaisema World Malaria Report 2014.

Laskusta huolimatta malariaan sairastui lähes 200 miljoonaa ihmistä vuonna 2013. Heistä noin 584 000 kuoli siihen.

Vaikein tilanne on Afrikassa; 90 prosenttia maailman malariakuolemista tapahtuu yhä siellä. Etenkin lapset ovat riskiryhmässä. Vaikka malariakuolleisuus on laskenut mantereella muuta maailmaa nopeammin, malariaan menehtyi Afrikassa 437 000 alle viisivuotiasta lasta vuonna 2013.

Malaria on vähentynyt parantuneen ennaltaehkäisyn ja hoidon ansiosta. Entistä useammalla malaria-alueella asuvalla on hyönteismyrkyllä käsitelty moskiittoverkko. Malariatestaus on nopeutunut ja yleistynyt.

Malarian hoidon hyvää kehitystä uhkaa malarialoisen kyky kehittyä vastustuskykyiseksi lääkkeille. Nykyään tehokkaimpana pidetään artemisiini-pohjaisia yhdistelmälääkkeitä. Sille resistenttejä malariakantoja on kuitenkin havaittu viidessä Kaakkois-Aasian maassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!