Artikkelikuva
The Twins on malliesimerkki Jonathan Hobinin näyttelyn tarjoamasta kuvastosta.

Lasten leikit

Miltä lastenhuoneessa näyttää, kun median tarjoama maailmankuva vuotaa sisään?

Lapsimissi sukkahousut kurkkunsa ympärillä, alushousut nilkoissa. Lapset kiduttamassa toisiaan Abu Ghraibin tapaan, Halloween-teemalla. Lelulentokone syöksymässä kaksoistorneihin, joista putoilee muovisotilaita.

Tällaisia kuvia nähdään kanadalaisen valokuvaaja Jonathan Hobinin näyttelyssä Lastenhuoneessa (In the Playroom, 2007-2010). Paljon polemiikkia herättäneet teokset kuvaavat lapsia aikuisten maailmaan sijoittuvien leikkien keskellä.

Kuvissa asetetaan suurennuslasin alle median syöttämä maailmankuva ja kulttuurimme näkymättömät normit. Ronskit kohtaukset muistuttavat, että lapset kyllä tietävät mitä lelupyssyjen oikeilla vastineilla tehdään.

Arkojen aiheiden käsittelystä onkin seurannut Kanadan polarisoituneimmaksi taiteilijaksi kutsutulle Hobinille kiitosten ja kehujen lisäksi myös kritiikkiä ja jopa tappouhkauksia.

Hobin haluaa huomauttaa kuvillaan, että lapset elävät meidän aikuisten rakentamassa maailmassa. Leikki on lapsille luonnollinen keino käsitellä asioita, joita he kohtaavat.

”Meitä pommitetaan kuvilla käytännössä koko valveillaoloaikamme. Lasten ympärille on hyvin vaikea rakentaa suojakuplaa”, Hobin sanoo.

Oli näyttelystä mitä mieltä tahansa, voi varmasti olla samaa mieltä Hobinin kanssa siitä, että nämä teemat ovat juuri nyt ajankohtaisempia kuin koskaan.

Lastenhuoneessa-näyttely Suomen valokuvataiteen museossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 HKI) 25.1. asti. Näyttely oli osa yhteiskunnallisen taiteen ja elokuvan Lens Politica -festivaalin ohjelmistoa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!