U2:n laulajalla Bonolla voi olla puhelimensa pikavalinnoissa paavin numero, mutta Helsingin Niubi Festivalilla esiintyvä Tulegur Gangzi, 33, ei jää kauas taakse: hänen äänensä on Unescon suojeluksessa.
Gangzin musiikissa keskeistä on perinteinen keskiaasialainen kurkkulaulutekniikka, höömei. Se julistettiin Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi vuonna 2009. Gangzi on ylpeä siitä, että kuuluu höömein suojelijoihin.
”Höömei on tällä hetkellä muodissa!”
Laulutekniikkansa avulla Gangzi pystyy mörisemään kuin didgeridoo ja tuottamaan useita säveliä yhtä aikaa. Kuulija hieroo korviaan: kuuluuko tuo kaikki yhdestä miehestä?
Vaikka Gangzi haluaa varjella perintöään, hän ei halua museoida sitä. Hän uudistaa höömei-ilmaisua yhdistelemällä sitä rockiin, folkiin ja muihin moderneihin musiikkityyleihin. Itse hän kutsuu musiikkiaan ”nomadirockiksi” tai ”mongolialaiseksi grungeksi”.
Gangzi on kotoisin Hulunbeieristä, Sisä-Mongoliasta. Kauniista ruohoaroistaan ja rikkaasta kulttuuristaan tunnettu Sisä-Mongolia on Kiinan autonominen maakunta. Sen asukkaista noin kymmenesosa eli reilut kaksi miljoonaa on etnisiä mongoleja.
”Sisä-Mongoliassa eletään luonnon tahdissa. Laulamme ja tanssimme paljon.”
Gangzin sanoitukset kertovat hänen synnyinseudustaan: luonnosta ja perheestä, jonka hän on jättänyt taakseen. Hän on muuttanut uransa vuoksi Pekingiin ja harmittelee, ettei voi huolehtia vanhemmistaan.
”Monet lauluni kertovat koti-ikävästä.”
Gangzilla on yksivuotias poika, vaimo on kotiäitinä. Hän haluaa tehdä mahdollisimman paljon töitä elättääkseen perheensä. Silloin kun Gangzi ei ole omilla kiertueillaan, hän työskentelee kiinalaisten bändien keikkamiksaajana.
Gangzi puhuu pojalleen mongolia ja vie tätä synnyinseuduilleen niin usein kuin mahdollista.
”Olen vastuussa perheestäni ja pojastani. Haluan, että hän oppii kaiken kulttuuristani.”
Kiinan sensuuriviranomaisten vuoksi Gangzi ei ole voinut virallisesti julkaista kotimaassaan. He eivät ymmärrä, mistä outo mongoli laulaa, joten turvallisempaa on kieltää levyttäminen kokonaan.
Gangzin mielestä se on ongelma, joka ei tunnu ongelmalta. Hän on onnistunut sentään julkaisemaan yhden ep:n – ja vaikkei albumiin saa valtion siunaamaa viivakoodia, sitä voi aina myydä tiskin alta.
Syyskuussa Gangzi tulee Suomeen jo viidettä kertaa. Aiemmin hän on esiintynyt täällä muun muassa Naamat-festivaalilla ja vetänyt Sibelius-Akatemiassa kurkkulaulutyöpajoja.
Niubi Festivalilla Gangzi esiintyy rumpali Niko Votkinin kanssa. He tutustuivat vuonna 2011, kun Votkin oli Kiinan-kiertueella Knucklebone Oscarin mukana. Tämän vuoden kesäkuussa he kohtasivat taas Suomessa. Yhden illan jammailun jälkeen lyötiin kättä päälle ja sovittiin yhteinen keikka.
Gangzi on kiitollinen suomalaisille kuuntelijoilleen siitä, että saa palata kerta toisensa jälkeen.
”Suomalaiset ovat ystävällisiä ja ilma on uskomattoman puhdasta ja raikasta.”
Tulegur Gangzi ja Niko Votkin lauantaina 6. 9.
Helsingin Korjaamolla (Töölönkatu 51 a-b).