Jemenissä pakkoavioliitto voi päättyä pakkoeroon

Vaihtokauppaliitto voi aiheuttaa arvaamattomia ongelmia, jos pariskunta päätyy eroon.

Jemen. Osissa Jemeniä on edelleen voimassa vanha avioliittotapa, shegar. Shegar on vaihtokauppaliitto, jossa kaksi perhettä ”vaihtaa” tyttäriä ja poikia. Ongelmia käytäntö tuottaa erityisesti silloin, jos toinen pariskunnista eroaa, kertoo BBC.

Jos mies haluaa solmia shegar-liiton, hän tekee toiselle ehdotuksen: ”Nain sisaresi, jos sinä nait minun sisareni.” Kosinta kätkee sisäänsä julman ehdon: ”Jos eroat sisarestani, minä eroan sinun sisarestasi.” Onnellinenkin perhe voidaan siis rikkoa toisen perheen hajoamisen vuoksi.

Vaihtokauppaliiton etu on se, ettei myötäjäisiä tarvitse maksaa. Arabimaailmassa mies maksaa myötäjäisiä vaimonsa perheelle. Jemenissä myötäjäissumma voi nousta tuhansiin dollareihin. Summa on suuri maassa, jossa valtaosa ihmisistä ansaitsee vähemmän kuin kaksi dollaria päivässä.

Monet uskonoppineet vastustavat epäislamilaisia shegar-liittoja. Heidän mukaansa myötäjäiset ovat olennainen osa muslimien avioliittosopimusta ja tuovat naisille taloudellista turvallisuutta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!