Artikkelikuva

Tansaniassa kehitetään malariarokotetta

Tansanialaislasten elimistön huomattiin tuottavan malariaa tappavaa vasta-ainetta.

Tansania. Joukko tansanialaislapsia voi olla avainasemassa malariarokotetta kehitettäessä, kertoo Science-lehti. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan malarialle immuunien lasten elimistö tuottaa vasta-ainetta, joka puree malariaa aiheuttaviin loisiin.

Tutkimuksen käynnistysvaiheessa kerättiin verinäytteitä tuhannelta tansanialaiselta lapselta. Heistä kuusi prosenttia kehitti tutkimusaikana vastustuskyvyn malariaa vastaan.

Tutkijat havaitsivat, että immuniteetin kehittäneiden lasten vasta-aineet ”hyökkäsivät” parasiitin kimppuun sen elämänkierron tietyssä avainvaiheessa. Vasta-aineet lukitsivat parasiitit punaisiin verisoluihin ja estivät niitä jakautumasta ja leviämästä.

Hiirikokeissa vasta-aineella rokotetut hiiret selvisivät kaksi kertaa rokottamattomia todennäköisemmin ja loisten lukumäärä niiden veressä oli vain neljännes vertailuryhmän loismäärästä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan malaria tappoi 600 000 ihmistä vuonna 2012. Heistä 90 prosenttia asui Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa.