Artikkelikuva

Tansaniassa kehitetään malariarokotetta

Tansanialaislasten elimistön huomattiin tuottavan malariaa tappavaa vasta-ainetta.

Tansania. Joukko tansanialaislapsia voi olla avainasemassa malariarokotetta kehitettäessä, kertoo Science-lehti. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan malarialle immuunien lasten elimistö tuottaa vasta-ainetta, joka puree malariaa aiheuttaviin loisiin.

Tutkimuksen käynnistysvaiheessa kerättiin verinäytteitä tuhannelta tansanialaiselta lapselta. Heistä kuusi prosenttia kehitti tutkimusaikana vastustuskyvyn malariaa vastaan.

Tutkijat havaitsivat, että immuniteetin kehittäneiden lasten vasta-aineet ”hyökkäsivät” parasiitin kimppuun sen elämänkierron tietyssä avainvaiheessa. Vasta-aineet lukitsivat parasiitit punaisiin verisoluihin ja estivät niitä jakautumasta ja leviämästä.

Hiirikokeissa vasta-aineella rokotetut hiiret selvisivät kaksi kertaa rokottamattomia todennäköisemmin ja loisten lukumäärä niiden veressä oli vain neljännes vertailuryhmän loismäärästä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan malaria tappoi 600 000 ihmistä vuonna 2012. Heistä 90 prosenttia asui Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!