Artikkelikuva

Keniassa väännetään tuomareiden eläkeiästä

Tuomarit eivät suostuneetkaan eläkkeelle vielä 70 vuoden iässä.

Kenia. Suomessa keskustelu eläkeiän nostosta kuuluu yhteiskunnalliseen keskusteluun kuin hyttyset kesään. Kukaan ei tykkää, mutta sietää pitää. Myös Keniassa eläkeikä nousi tapetille kesäkuussa: kaksi jo eläkkeelle passitettua tuomaria halusi nimittäin vielä jatkaa töitään.

Kesäkuussa oikeus päätti, että oikeuden eläkepäätös laitetaan toviksi hyllylle, kertoo The Daily Nation -lehti. Korkeimman oikeuden tuomari Philip Tunoi ja tuomari David Onyancha saavat jatkaa viroissaan asian käsittelyn ajan.

Kiistan ytimessä on Kenian vuoden 2010 perustuslain muutos. Siinä tuomareiden eläkeiäksi määriteltiin 70 vuotta. Sitä ennen eläkeikä oli 74 vuotta.

Työhaluiset tuomarit vetoavat siihen, että korkeampi eläkeikä oli voimassa silloin, kun heidät nimitettiin tuomareiksi. Siksi heidän kuuluisi mielestään saada tehdä töitä 74-vuotiaiksi asti.

Suomessa tuomareilla on sama eläkeikä kuin virkamiehillä. Viimeistään 68-vuotiaana kannattaa varautua siihen, että työhuoneen ovella norkoilee viran uusi haltija.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!