Artikkelikuva

”Solidaarisuus ei ole kadonnut minnekään”

Solidaarisuus vahvistaa ihmisarvoista työtä ja toimeentuloa, sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä haastaa ihmisiä toimimaan oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Solidaarisuus-järjestöä koskeviin kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Miia Nuikka.

Keitä te olette?

Solidaarisuus on vuonna 1970 perustettu kehitysyhteistyöjärjestö. Toimimme tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta. Haluamme esimerkillämme osoittaa, ettei solidaarisuus ole kadonnut minnekään. Heitämme haasteen kansalaisille ja kannustamme heitä toimimaan samassa hengessä.

Millaista toimintaa teillä on?

Teemme työtä naisten ja miesten välisen tasa-arvon ja kestävän toimeentulon edistämiseksi sekä kansalaisyhteiskuntien vahvistamiseksi Nicaraguassa, Ugandassa ja Somalimaassa.

Lisäksi julkaisemme Solidaarisuus-lehteä ja sähköistä uutiskirjettä sekä hyödynnämme vahvasti sosiaalista mediaa. Teemme myös globaalikasvatusta, varainhankintaa ja kampanjoita.

Tällä hetkellä käynnissä on kaksikielinen Solidaarisuusteot-kampanja, jossa voi ilmoittaa itse omasta solidaarisesta teostaan tai ilmiantaa kaverin hyvän teon. Teko voi olla mitä tahansa, pieni tai suuri. Se voi olla muuttoapua kaverille tai tukena olemista läheisen menettäneelle ystävälle. Tavoitteenamme on kerätä 5000 tekoa Suomesta ja eri puolilta maailmaa.

Mikä on paras saavutuksenne?

Olemme pystyneet nostamaan ihmisiä pysyvästi köyhyydestä. Olemme lisänneet osaamista etelän maissa ja kykyä tulla toimeen osoittamalla ihmisille heidän oikeutensa.

Olemme lisänneet osaamista ja näyttäneet, että esimerkiksi osuustoiminta voi olla köyhälle nais- tai miesviljelijälle sosiaalisesti, ekologiesti ja taloudellisesti kestävä keino tulla toimeen omalla työllään.

Olemme onnistuneet systematisoimaan naisten ja miesten tasa-arvon edistämisen osaksi kaikkea työtämme.

Mitkä ovat suurimpia esteitä toiminnallenne?

Sama kuin monella muullakin kehitysyhteistyöjärjestöllä: köyhyyttä tukevat ja ylläpitävät rakenteet. Kiihtyvän eriarvoistumisen isot aallot ovat esteenä monessa maassa ja kulttuurissa.

Toinen iso haaste ovat luutuneet asenteet erityisesti tasa-arvokysymyksissä.

Kustannustehokkain tapa on ehdottomasti toimia kuukausilahjoittajana. Esimerkkilahjoituksista voi lukea nettisivuiltamme. Myös avustaminen ja vapaaehtoistyö erilaisissa tapahtumissa on hyvä tapa auttaa.

Solidaarisuusteot-kampanjaan osallistuminen on myös oiva tapa tukea toimintaamme. Viestiämme voi levittää helposti suoraan kotoakin.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Tervapääsky. Se on loistava, sitkeä lentäjä, joka lentää parvessa. Tervapääsky on suomalainen, mutta lentelee sujuvasti Suomen ja tropiikin välillä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!