Artikkelikuva
Mulla on aina ollut vähän semmoinen maailmanparantajan asenne

Sambian Imagea perustamassa

Toimittaja Laura Karlin muutti Lusakaan ja perusti lifestyle-lehden.

Aluksi Juvi pissaa lattialle. Toimittaja Laura Karlin kertoo, että rottweilerin, saksanpaimenkoiran ja ehkä myös labradorinnoutajan geeneistä sekoittuneella koiralla on joskus tapana tehdä niin. Silloin kun sitä jännittää.

Sitten Karlin kävelee Lusakan kotinsa vessaan ja palaa sieltä rätin kanssa. Ilme on levollinen. Sambiassa ei stressaaminen kannata, sen Karlin on oppinut. Maan ensimmäisen todellisen lifestyle-lehden perustaminen on vaatinut hermoja.

Nyt +260 Lifestyle Magazine on kuitenkin pystyssä. Ensin vain verkkolehtenä, mutta kohta ilmestyy ensimmäinen printtilehtikin. Enää pitää hankkia muutama mainostaja. Se ei tosin ole helppoa, sambialaisia on vaikea saada kiinni.

”Täällä kukaan ei vastaa sähköposteihin. Ja puheluihinkin vastataan vain harvoin. On mentävä itse paikalle kyselemään”, Karlin, 27, kertoo.

Hän on pitkä, hyvin skandinaavisen näköinen nainen: siniset silmät, pitkät vaaleat hiukset ja kateutta herättävän valkoinen hymy. Karlin ottaa käteensä olohuoneen pöydällä lojuvan näytekappaleen lehdestä. Sen avulla mainostajia on yritetty taivutella.

Lehden kannessa on tiukka kasvokuva kauniista pisamanaamaisesta naisesta. Siitä tulee mieleen suomalaislehti Image.

Karlin kertoo, että Sambiassa ei ole pitkää lukemisen kulttuuria, joten painotus on visuaalisuudessa. Jutut ovat lyhyitä. Ne on suunnattu nuorille ja koulutetuille: tuossa on juttu opiskelijatyttöjä elättävistä sugar daddyistä, tuossa muotisuunnittelijasiskoksista, sitten tulee artikkeli bodaamisesta ja sitä seuraavat jutut naisräppäri Bombshellistä ja drinkkivinkkipalsta ”Coctail corner”. Tästä Sambiasta eivät ulkomaiset lehdet kirjoita. Eivätkä oikein sambialaiset sanomalehdetkään. Ne kun keskittyvät lähinnä referoimaan poliitikkojen puheita.

Ehkä tällaisten lehtien syntyminen kertoo siitä, että Afrikka on muuttunut.

Tarinoita itsenäisistä ihmisistä

Nykyään se vähän hymyilyttää: lapsena Laura Karlin halusi muuttaa Afrikkaan perustamaan kouluja. Idea tuli ehkä jostain tv-ohjelmasta. Tai koulusta.

”Mulla on aina ollut vähän semmoinen maailmanparantajan asenne, halu tehdä jotain tämän maailman hyväksi”, Karlin sanoo.

Nyt koulunperustamishaaveet ovat jääneet, mutta Afrikka ei ikinä kadonnut. Sambian suuntanumerosta nimensä saanut +260 Lifestyle Magazinen tarina alkoi viime kesänä, kun Tampereen yliopistossa tiedotusoppia opiskellut Karlin tuli työharjoitteluun Lusakassa päämajaansa pitävään sanomalehti Postiin.

Pian hän tapasi ystävänsä juhlissa Anock Sakalan. Mainostoimistoa pyörittävä Sakala esitteli Karlinille ideansa: Sambiaan tarvitaan lifestyle-lehti. Karlin ihastui välittömästi ideaan ja myöhemmin myös mieheen. Harjoittelun jälkeen hän meni Suomeen, otti paperit ulos yliopistosta ja  palasi sitten Sambiaan lehtiprojektin pariin. Karlinilla oli tavoite: hän halusi kertoa sambialaisille toisenlaisista maailmoista.

Karlin kertoo, että Sambiassa nuorten ihmisten urahaaveet ovat edelleen hyvin konservatiivisia. Onneen on kaksi mahdollisuutta: ryhtyä lääkäriksi tai asianajajaksi. +260 Lifestyle Magazinen tavoite on rikkoa tätä kuvaa, kertoa, että elämä ja oma identiteetti voivat löytyä sovinnaisuuden ulkopuolelta.

”Haluaisin jakaa niiden ihmisten tarinoita, jotka ovat ruvenneet tekemään sitä, mistä itse tykkäävät”, Karlin sanoo.

Hän on tavannut sellaisia ihmisiä viime aikoina paljon. Muotisuunnittelijoita, muusikoita ja muita kulttuuri-ihmisiä. Tällaisia juttuja julkaisemalla uusi lehti pääsee toiseenkin tavoitteeseensa. Karlin nimittäin haluaisi, että lehti päätyisi myös turistien ja muiden ulkomaalaisten käsiin ja näyttäisi heille, että Afrikka on todellisuudessa kaikkea muuta kuin pelkkää kärsimystä. Sellainen kuvahan tavallisista länsimaisista uutisvälineistä helposti tulee. Ja sellainen kuva Karlinilla itselläänkin oli ennen kuin hän tuli Afrikkaan ensimmäistä kertaa vuonna 2008.

Hän oli saanut kesätyön viisumivirkailijana Suomen Abujan suurlähetystöstä Nigeriasta. Karlin tiesi, että Nigeriaa pidetään yhtenä Afrikan vaarallisimmista valtioista. 

”Olin varma, että kuolen, mutta että se on sen arvoista”, hän sanoo.

Lopulta niin ei tietenkään käynyt, ja Karlin palasi Abujaan myös seuraavana kesänä. Ja sitä seuraavana.

Journalismin kahleet

Lusakassa paistaa aurinko, varjossakin on lähemmäs kolmekymmentä astetta lämmintä. +260 Lifestyle Magazinen toimitus sijaitsee muutaman kilometrin päässä Karlinin ja Sakalan kodista, mutta he tekevät töitä usein täällä kotona, jossa on viileämpää. Nyt se vielä onnistuu, kun lehti työllistää vain kaksi ihmistä: päätoimittaja-graafikko-valokuvaaja Sakalan ja toimittaja-valokuvaaja Karlinin.

Karlin kertoo, että heti kun se vain on mahdollista, lehden on tarkoitus palkata apuvoimia, varsinkin markkinointiin. Näkökulmat aiotaan kuitenkin jatkossakin pitää lifestylessä. Politiikkaan Sakala ja Karlin eivät halua ottaa kantaa.

”Jos me ottaisimme kantaa, tätä lehteä ei välttämättä kohta enää olisi.”

Suomalaiselle toimittajalle se tuntuu tietenkin kuristavalta itsesensuurilta, mutta Karlin kertoo hyväksyneensä päätoimittajalta tulleen linjauksen.

Toimittajien työolot ovat Sambiassa kovat. Ollessaan Post-sanomalehdessä harjoittelussa Karlin kuuli useita tarinoita siitä, miten hallitusta arvostelleita toimittajia oli hakattu. Sambia on Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapausindeksissä vähän maailman keskitason paremmalla puolella, sijalla 71. Se tarkoittaa, että itsenäisiä lehtiä on, mutta toimittajat tietävät joutuvansa vaaraan kirjoittaessaan tietyistä asioista. Väkivallan lisäksi lehtiä ja niiden toimittajia haastetaan myös oikeuteen ja uhkaillaan monin tavoin. Karlin kertoo pelkäävänsä, että poliitikkojen arvostelu saattaisi johtaa siihen, ettei lehteä saataisi enää painettua tai että kaupat eivät ottaisi sitä myyntiin.

”Mutta jos me saadaan lisää jalansijaa, niin katsotaan sitten, jos uskallettaisiin kirjoittaa vähän terävämmin”, hän miettii.

Afrikka nousee

Huonosta sananvapaustilanteesta huolimatta Sambiassa menee nyt paremmin kuin vuosikymmeniin. Tilanne on sama monissa muissakin Afrikan maissa. Askeleet ovat hitaita, mutta optimistisimmat ovat jo ennustaneet, että Afrikan nousu ulos köyhyydestä olisi alkanut. 

Maailmanpankin mukaan Afrikan talouskasvu ylittää tänä vuonna viiden prosentin rajan ja demokratisoitumiskehityksen seurauksena varoja käytetään paljon järkevämmin kuin ennen. Sairaudet, velka ja hirmuhallitsijatkin ovat paremmin kurissa.

Itse asiassa +260 Lifestyle Magazinekin on osa positiivista kehitystä. Talouskasvun ansiosta afrikkalainen keskiluokka kasvaa. Ostovoiman lisääntyessä lisääntyy myös kiinnostus kulttuuriin ja kuluttamiseen. Yhtäkkiä ihmisillä onkin varaa lifestyle-lehtien esittelemään maailmaan.

Tähän asti yleisaikakauslehtiä ei Sambiassa juuri ole tehty. Isommissa kaupoissa on pienet lehtihyllyt, mutta suurin osa lehdistä on Etelä-Afrikasta.

Laura Karlin muistuttaa, että kehitys on hidasta ja esteitä on paljon. Monet maat ovat edelleen hyvin kehitysapuriippuvaisia.

”Mutta kyllä minäkin näen paljon potentiaalia. Täällä on paljon nuoria ihmisiä ja tiettyä tekemisen meininkiä”, hän sanoo.

+260 on Sambian suuntanumero. +260 Lifestyle Magazine on Sambian tällä hetkellä ainoa lifestyle-lehti, joka on suunnattu nuorille urbaaneille sambialaisille, Sambian ulkomailla asuvalle diasporalle ja muille Sambian asioista ja kulttuurista kiinnostuneille. Englanninkielinen, joka toinen kuukausi ilmestyvä lehti tarjoaa juttuja muodista, musiikista, ihmissuhteista, matkailusta, terveydestä ja erilaisista ajankohtaisista ilmiöistä. Lehdestä ilmestyy tällä hetkellä online-versio. Myös paperiversio on kehitteillä.

260lifestyle.com/

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!