Artikkelikuva

Ruokatabut vievät proteiinin lapsen suusta

Tabut usein niukentavat ruokailutottumuksia paikoissa joissa ravintoa on kauttaaltaan vähän.

Maailma. Monet ruokaan liittyvät tabut johtavat varsinkin naisten ja lasten aliravitsemukseen. Erityisen vaarallisia ne voivat olla raskaana olevalle naiselle ja kehittymässä olevalle sikiölle, kirjoittaa The Guardian.

Ruokatabut liittyvät usein proteiinipitoisiin ruokiin. Niinpä esimerkiksi gambialaisen fulla-kansan uskomusten mukaan odottavan äidin ei ole hyvä syödä nautaa, sillä lehmää syövän äidin lapsista tulee lihavia.

Niin ikään länsiafrikkalainen uskomus on, että kananmunat aiheuttavat naisille hedelmättömyyttä. Sopivaa ravintoa munat eivät kaikkien mielestä ole lapsillekaan, sillä erään nigerialaisen uskomuksen mukaan niiden syöminen tekee lapsesta varkaan. Samoin on perinteisesti ajatellut myös osa haitilaisista. 

Lihattoman ja munattoman dieetin seurauksena ei välttämättä ole aliravitsemus, vaan tiettyjen ravinto- ja hivenaineiden puutos. Raskaana olevia naisia vaivaa usein raudanpuute ja siitä johtuva anemia, joka uhkaa myös syntyvän lapsen terveyttä.

Erityisen haitallisia ruokaan liittyvät tabut ovat kriisitilanteissa, jolloin ravinnosta on puutetta ja ihmiset ovat tavallista alttiimpia myös taudeille.