Artikkelikuva
Los de Abajo.

Menojalkarytmejä muutoksen puolesta

Los de Abajo saapuu Maailma Kylässä -festivaalille laulamaan Meksikon ongelmista.

Meksiko on kiitettävästi edustettuna toukokuisella Maailma kylässä -festivaalilla. Yksi maan äänitorvista on kahdeksanhenkinen pumppu Los de Abajo, joka sekoittaa luovasti rockia ja poppia salsaan, reggaeen, cumbiaan, mariachiin ja ska-poljentoon.

Bändi puhuu Meksikon ongelmista suoraan: korruptiosta, huumekaupasta, väkivallasta, poliitikkojen ja presidenttien kaksinaamaisuudesta.

Vuonna 1992 perustettu Los de Abajo ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen, kun Talking Headsin David Byrne löysi bändin vuonna 1998. Ensimmäistä levyä markkinoitiin punksalsana.

Maailmalla runsaasti mainetta niittäneen yhtyeen musiikkia on luonnehdittu poliittisiksi lauluiksi. Yksi inspiraation läheteistä on ollut brittibändi The Clash. Yhtyeen jäsenet ovat aktiivisia  zapatistiliikkeen kannattajia. Vuonna 1994 syntynyt kapinaliike ajaa Meksikon alkuperäisväestön oikeuksia. Menestyksestään huolimatta ryhmä on halunnut esiintyä useissa zapatisteja tukevissa hyvän­tekeväisyystilaisuuksissa. Etenkin Latinalaisessa Amerikassa supersuosittu yhtye on palkittu BBC Radio 3:n maailmanmusiikkipalkinnolla.

Bändin nimi on peräisin Mariano Azuelan samannimisestä romaanista Los de abajo. Vuonna 1916 ilmestynyt romaani kuvaa Meksikon vallankumousta (1910-1920) sotilaslääkärinä toimineen kirjailijan näkökulmasta.

Myös Los de Abajo katsoo julmuuksia silmästä silmään ja laulaa muutoksen puolesta. Bändin lyriikoissa kuuluu toive, että historia ei aina toistaisi itseään. ”Ei ole luonnollista, että sydämesi on kiveä ja veresi kylmä, ei ole luonnollista katsoa kaukaa lasta, jonka vatsa on tyhjä…”

Los de Abajo lauantaina 24.5. Maailma Kylässä -festivaalilla Helsingin Kaisaniemessä. Savanni-lava klo 18.30–19.30

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!