Artikkelikuva

Mustaruosteen mutatoituminen uhkaa vehnää

Vehnää uhkaava sienitauti näyttää saavan potkua ilmaston lämpenemisestä.

Maailma. Vehnää uhkaa nopeasti mutatoituva sienitauti, kertoo uutistoimisto Irin. Viime vuonna mustaruoste-epidemioita puhkesi

Saksassa ja Etiopiassa. Sieni näyttää saavan lisäpotkua leviämiselle ilmaston lämpenemisestä.

Vehnän mustaruostetta (Puccinia graminis) kuvataan maatalouden halvaannuttajaksi. Nopeasti mutatoituva sienitauti saattaa tuhota sadot tuhansien kilometrien alueelta.

Saksassa mustaruosteen puhkeamista suosivat viime kesänä epätavallisen korkeat lämpötilat ja vehnän poikkeuksellisen myöhäinen tuleentuminen. Tauti puhkesi kesäkuussa Saksan keskiosissa, jossa viljellään suuri osa maan vehnästä.

Etiopiassa ruoste iski suosittuun leipäviljaan, digalu-nimiseen vehnälajikkeeseen. Erityisen huolestuttavaa on, että digalu tunnetaan lajikkeena, jolla on ollut luontainen vastustuskyky sekä mustaruostetta että toista vehnätautia, keltaruostetta (Puccinia striiformis) vastaan.

Sienen nopea muuntautumiskyky huolettaa tutkijoita. Meksikossa sijaitsevassa kansainvälisessä maissin ja vehnän tutkimuskeskus Cimmytissa tutkitaan eri kantojen yhtäläisyyksiä ja mahdollisia haavoittuvaisuuksia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!