Artikkelikuva

Missä kielessä on eniten sanoja?

Maailman Kuvalehden toimituksessa heräsi uteliaisuus selvittää, missä kielissä on eniten ja missä taas vähiten sanoja. Vastausta hakiessa kävi ilmi, ettei kysymys olekaan ihan simppeli.

Kysymykseen vastaa Englannin kielen vaihtelut, kontaktit ja muutos -hanketta Helsingin yliopistossa vetävä professori Terttu­ Nevalainen.

”Vain sanakirjoja katsomalla voidaan todeta, että eniten sanoja on englannin kielessä. Kattavimpana englannin kielen sanakirjana pidetyssä The Oxford English Dictionaryssa on listattuna yli 600 000 sanaa.

Kysymys ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä sanoja ei voi listata kuten ihmisiä. Sanan voi terminä määritellä niin monella eri tavalla. Sanakirjoihin päivitetään uudet sanat, jotka jäävät elämään puhekieleen. Esimerkiksi perheen kesken käytetyt “kotisanat” eivät todennäköisesti koskaan päädy sanakirjaan, mutta silti ne voisi laskea sanoiksi.

Voi myös pohtia lasketaanko kaikki sanakirjan sanat, vai sanat joita kielessä  oikeasti käytetään. Kun katsotaan käytössä olevia sanoja, historialliset ja kulttuurilliset tekijät ovat merkittäviä. Suomessa vaikkapa Kalevalan sanasto ei välttämättä aukea enää nuorimmille.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!