Artikkelikuva

Ymmärrystä lisäämässä

Suomi-Syyria Ystävyysseuran tarkoituksena on edistää suomensyyrialaisten integraatiota ja vahvistaa arabinuorten identiteettiä.

Seuraa koskeviin kysymyksiin vastaa seuran puheenjohtaja Mania Alkhatib.

Keitä te oikein olette?

Suomi-Syyria -seura on keväällä 2010 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ystävyysseura. Seuran päätehtävä on edistää Suomessa syntyneiden ja asuvien syyrialaisten integraatiota ja vahvistaa arabinuorten identiteettiä.
Seuran puheenjohtajana tehtäväni on etsiä yhteistyökumppaneita ja avata keskustelua. Hallituksessamme on myös suomalaisia auttamassa paperitöissä ja Suomen byrokratiassa.

Millaista toimintaa teillä on?

Suunnittelemme ja toteutamme yhdessä muiden ystävyysseurojen ja järjestöjen kanssa projektiluonteisia tapahtumia, joissa suomalaiset ja Suomessa asuvat syyrialaiset pääsisivät tutustumaan toistensa kulttuureihin ja sitä kautta oppisivat ymmärtämään toisiaan.

Tapahtumat voivat olla mitä tahansa. Olemme järjestäneet esimerkiksi kielikursseja, teatteri-, sarjakuva-, musiikki- ja tiedeprojekteja yhdessä eri tahojen kanssa. Järjestämme myös mahdollisuuksien mukaan vapaa-ajan toimintaa arabinuorille.

Varsinkin arabian kieli tuntuu kiinnostavan monia suomalaisia. Olemmekin huomanneet, että tiede ja taide ovat parhaita keinoja ihmisten yhteen tuomiseksi.

Mikä on paras saavutuksenne?

Mahdollisuus tämän kaltaisen toiminnan pyörittämiseen. Se ei ole itsestään selvää. Tästä suuri kiitos kuuluu kaikille järjestöille ja seuroille, jotka ovat auttaneet meitä ja toteuttaneet projekteja kanssamme. Esimerkiksi Kepalta ja Moniheli ry:ltä olemme saaneet korvaamatonta tukea. Olemme myös Monika-naiset liiton jäsen.

Suomeen muuttaneet syyrialaiset eivät tunne tarpeeksi Suomen kulttuuria. Suomalaiset ovat puolestaan kiinnostuneita syyrialaisten taustoista. On hienoa järjestää tapahtumia, jotka ruokkivat molempien osapuolien mielenkiintoa.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

Suurin haasteemme on Syyrian tilanne. Levottomuuksien takia monet eivät uskalla tukea toimintaamme. Agendamme saa myös vääränlaista huomiota.

Kaikkien tulisi kuitenkin nähdä, että haluamme tuoda toiminnallamme esiin Syyrian rikasta kulttuuria. Median antama kuva ei kerro koko totuutta Syyriasta.

Varsinkin Syyriassa monet tahot yrittävät hyötyä tilanteesta kaikin mahdollisin tavoin. Jos onnistumme luomaan luotettavan verkoston suomalaisten ja syyrialaisten välille voimme palvella syyrialaisnuorten ajamaa muutosta parempaan.

Miten voisin tukea toimintaanne?

Erilaiset tahot voivat miettiä, millaiseen yhteistyöhön voisivat kanssamme ryhtyä. Olemme avoimia uusille projekteille. Meillä onkin jatkuva tarve erilaisille asiantuntijoille.

Toimintamme perusajatus on, että voisimme luoda verkostoja ja saada yhdessä aikaan tuloksia. Emme ole erikoistuneet humanitääriseen apuun. Konkreettista apua annamme yhdessä ystäväjärjestöjen kanssa.

Toivomme, että voisimme pian saada täysipäiväisen palkkatyöntekijän tehostamaan työtämme ja auttamaan syyrialaisnuoria pääsemään osaksi suomalaista työelämää ja yhteiskuntaa.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Kyyhkynen, koska yritämme rakentaa yhteistä rauhaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!