Artikkelikuva

Pakistanin opioideista suuri osa myydään apteekista

Reseptilääkkeitä käytetään Pakistanissa paljon, vaikkei käytölle useinkaan löydy lääketieteellisiä perusteita.

Pakistan. Lähes seitsemän miljoonaa pakistanilaista on käyttänyt huumeita viimeisen vuoden aikana. Määrä vastaa alle neljää prosenttia väes­töstä. Yleisimmin käytetty huume on kannabis.

Heroiinin säännöllisiä käyttäjiä on noin 860 000. Oopiumin ja heroiinin käyttäjiä elää eniten naapurimaa Afganistanin unikkoviljelmien lähialueilla.

Reseptilääkkeitä käytetään Pakistanissa paljon. Toisin kuin kannabiksen ja opiaattien, niiden käyttäjistä suurin osa on naisia. Käytölle ei useinkaan löydy lääketieteellisiä perusteita.

Lähes jokainen tutkimukseen osallistunut nainen kertoi käyttävänsä säännöllisesti väärin opioidipohjaisia reseptisärkylääkkeitä ja vähemmissä määrin myös ilman reseptiä apteekeissa myytäviä rauhoittavia ja unilääkkeitä. Joissain osissa maata käytetään paljon metamfetamiinia.

Pakistanilaislehti The Dawnin siteeraamat tulokset löytyvät Pakistanin viranomaisten ja YK:n huumevirasto Unodc:n yhdessä tekemästä Drug Use in Pakistan -tutkimuksesta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!