Artikkelikuva
Pyörteitä Alekstanterin teatterissa.

Mitä takoo nykyajan sampo?

Palkittu nykybaletti ihmisen ikuisesta onnen tavoittelusta palaa teatteriin.

Kiitelty kotimainen nykybaletti Pyörteitä tekee huhtikuussa paluun Aleksanterin teatteriin.

Pyörteitä on säveltäjä Uuno Klamin kolminäytöksinen balettisävellys, jonka tarina polveilee suomalaisen taiteen historiassa yli puolen vuosisadan halki. Teoksen syntyprosessi on dramaattinen, sillä sävellystyö jäi kesken, kun Klamin menehtyi vuonna 1961.

Vuosituhannen vaihteessa säveltäjä Kalevi Aho täydensi musiikkiteoksen, ja vuonna 2011 tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski viimeisteli työn luomalla Kalevalan sammon taontaa kuvaavaan sävellykseen nykytanssikoreografian. Tanssiteoksen odotettu ensi-ilta nähtiin elokuussa 2011 Helsingissä.

Pyörteitä-baletin tuomista näyttämölle kiiteltiin kulttuurihistoriallisena tekona ja Aaltokoski palkittiin viime joulukuussa Pro Finlandia –mitalilla.

Teoksen koreografia pyrkii ajankohtaisuuteen. Keskeisenä teemana on ihmisen ikiaikainen onnen tavoittelu. Mitä kultamunia muniva sampo tarkoittaa tässä ajassa?

Pyörteitä Aleksanterin teatterissa (Bulevardi 23–27, Helsinki) 3.–6.4. Liput 39/30/16 €.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!