Artikkelikuva

Intia nitisti polion

Poliosta eroon pääsemistä pidettiin liki mahdottomana aiemmilla vuosikymmenillä.

Maailma. Suurin osa maailmasta on onnistunut pääsemään eroon poliosta. Merkittävä etappi saavutettiin tammikuussa, kun Intia julistettiin poliottomaksi maaksi. Valtion katsotaan päässeen poliosta eroon, kun yhtään tartuntaa ei ole todettu kolmeen vuoteen.

Saavutus on merkittävä, sillä vuonna 1988 puolet kaikista maailman poliotartunnoista todettiin Intiassa, kirjoittaa lääketieteellinen lehti The Lancet. Poliosta eroon pääsemistä pidettiin liki mahdottomana yli miljardin asukkaan maassa, jonka heikko terveydenhuolto ja runsas sisäinen muuttoliike vaikeuttavat tartuntojen vähentämistä.

”Intia on osoittanut maailmalle, ettei mikään ole mahdotonta”, totesi maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Margaret Chan.

Poliotartunnat ovat endeemisiä eli kotoperäisiä enää kolmessa maassa: Nigeriassa, Afganistanissa ja Pakistanissa. Satunnaiset muissa maissa tavattavat tartunnat ovat yleensä peräisin näistä maista. Sekä Nigeriassa että Afganistanissa todettujen poliotapausten määrä on ollut laskussa.

Suurin ongelma polion torjunnassa on Pakistan, jossa tartuntojen määrä on kasvussa. Kasvu johtuu rokotusten huonosta kattavuudesta. Heinäkuun 2012 jälkeen yli 40 terveydenhuollon työntekijää on kuollut poliorokotuksia vastaan suunnatuissa väkivaltaisissa iskuissa. Suurin osa hyökkäyksistä uskotaan olevan Talibanin tekemiä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!