Artikkelikuva

Miten kasvaa naiseksi?

Puputytön meksikolainen versio vierailee Espoossa.

Näytelmäkirjailija Saara Turusen Puputyttö on nähnyt maailmaa: vuonna 2007 kantaesitetty näytelmä on käännetty yhdelletoista kielelle.

Puputyttö kysyy, miten kasvaa naiseksi tässä kuvien pommittamassa ajassa?

Aihe puhuttelee teatterintekijöitä kaikkialla maailmassa.

Gabriela Ochoan ohjaama meksikolainen versio La Chica Conejita on kiertänyt Meksikoa eri festivaaleilla vuodesta 2011. Nyt on Suomen vuoro.

”Näytelmä käsittelee paitsi naisten kohtaamaa tuomitsemista, myös sitä, mitä on olla minä.  Mikä on ihanteellinen minä? Se kysymys koskee sekä miehiä että naisia”, Ochoa sanoo.

Ochoa pitää näytelmää kasvukertomuksena, nimettömän päähenkilön matkana tytöstä naiseksi.

”Hän on lapsi maailmassa, jossa kukaan ei pidä likaisesta tytöstä. Kasvaessaan tyttö ihailee television isorintaista naista. Hän haluaa olla haluttu.”

Päähenkilön halun kohde ja kumppani on näytelmässä nimetty ”komeaksi mieheksi”.

”Päähenkilö on arkkityyppi, joka vaatii vastaparikseen toisen arkkityypin. ’Komea mies’ täyttää miehille asetetut vaatimukset.”

Ochoan mielestä teksti kertoo myös päähenkilöstä median kuluttajana.

”Mitä meille myydään? Media välittää omannäköistään kuvaa siitä, millaista on olla nainen.”

Ochoa valitsi pääosaan Olivia Lagunasin, ”koska hänessä on jotain lapsenomaista”.

”Hahmohan kasvaa esityksessä lapsesta aikuiseksi. Siinä, miten hän ottaa vaikutteita televisiosta, on jotain viatonta.”

Gabriela Ochoa ei pidä omaa versiotaan erityisen meksikolaisena.  Esityksessä ei ole suoria viittauksia meksikolaiseen kulttuuriin.

”Kaikki päähenkilön ympärillä on fantasiaa. Hänen päässään on kliseitä esimerkiksi elokuvista. Meksikolainen näytelmä on ehkä ideologisella tasolla. Meksikolaiselta naiselta vaaditaan naisellisuutta ja seksikkyyttä. Se voi näkyä tekstin tulkinnassa ja näkökulmassa.”

La Chica Conejita 6.-8.3. Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa (Kulttuuriaukio 2, Tapiola). Liput 30/25/15€.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!