Artikkelikuva

HPV-rokotetta alennus­hintaan kehitysmaille

Hpv-rokote ehkäisee kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita, mitkä ovat ongelmia esimerkiksi Keniassa.

Maailma. Ihmisen papilloomavirusrokote eli hpv-rokote aiotaan ottaa asteittain käyttöön useissa kehitysmaissa. Köyhimmät maat saavat rokotteet murto-osalla siitä hinnasta, mitä vauraat maat maksavat.

Hinnanalennukset on neuvotellut Bill ja Melinda Gates -säätiön tukema rokotusohjelma Gavi. Se on maailman suurin yksittäinen rokotteiden ostaja.

Hpv-rokote ehkäisee kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita. Yksi rokotushankkeessa mukana oleva maa on Kenia.

”Syöpä on iso ongelma täällä Keniassa. Siinä vaiheessa kun ihmiset tulevat kohdunkaulansyövän takia tutkimuksiin, on usein jo liian myöhäistä. Suurin osa kuolee, sillä hoito tulee niin kalliiksi”, totesi kenialaisessa hpv-rokotuskeskuksessa työskentevä Ruth Ndambuki ruotsalaiselle Omvärlden-lehdelle.

Kohdunkaulansyöpään kuolee vuosittain maailmassa 266 000 naista, heistä 85 prosenttia kehitysmaissa. Käytännössä kaikkien kohdunkaulan syöpien taustasyynä on papilloomavirus.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee 9–13-vuotiaiden tyttöjen rokottamista. Rokote on tehokas, jos se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista.

Suomessa hpv-rokotus otettiin osaksi kansallista rokotusohjelmaa viime marraskuussa.

Australia oli ensimmäinen maa, joka otti hpv-rokotteen osaksi kansallista rokoteohjelmaa. Se tapahtui vuonna 2008. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!