Artikkelikuva

Kehitysguruksi verkkokurssilla

Nimekkäiden yliopistojen luentokursseja pääsee nykyään seuraamaan omalta kotikoneelta.

Maailma. Haluatko opiskella kestävää kehitystä maailman tunnetuimpiin kehitysajattelijoihin kuuluvan Jeffrey Sachsin opastuksella? Tai perehtyä orjuuden historiaan Yhdysvaltojen etelävaltioissa? Entä astrobiologiaan ja maan ulkopuolisen elämän etsimiseen?

Tämä kaikki onnistuu nyt kotikoneen äärellä. Nimekkäät yliopistot etenkin Yhdysvalloissa ovat alkaneet tarjota luentokurssejaan ilmaiseksi verkossa. Moneen verkkokurssiin kuuluu myös harjoitustehtäviä. Tutkintoja tai opintopisteitä ei ilmaiskursseilta saa, mutta osa kursseista lupaa todistuksen osallistumisesta.

Yksi kattavimmista kurssivalikoimista löytyy yhdysvaltalaisen Courseran kautta. Sivustolle rekisteröidytään omalla nimellä. Sen jälkeen voi vapaasti valita lukemattomista eri kursseista. Tammikuussa Courseraan oli listattu lähes 600 eri kurssia. Valtaosa opetuksesta on englanniksi. Kurssit ovat tarjolla verkossa vain tietyn ajan.

Sachsin tammikuun lopulla alkanut luentosarja kestää 14 viikkoa ja käsittelee kestävää kehitystä muun muassa talouden, ympäristön ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Työtä kurssille osallistuminen teettää Courseran arvion mukaan viidestä seitsemään tuntia viikossa.