Artikkelikuva
Janne Halosen ja Noël Saïzonoun ohjastama kahdeksanhenkinen yhtye irrottelee lavalla estottomasti.

Rytmikästä ilottelua

Helsinki-Cotonou Ensemblen uuden albumin julkaisukeikka pidetään 7. marraskuuta Etnosoi! -festivaaleilla.

Helsinkiläisen Janne Halosen ja beniniläisen Noël Saïzonoun luotsaaama kahdeksanhenkinen Helsinki-Cotonou Ensemble julkaisee tänä vuonna toisen albuminsa Fire, Sweat & Pastis.

Soulia, funkkia ja afrobeatia sulavasti yhdistellyt esikoisalbumi Beaucoup de Piment! sai hullaantuneen vastaanoton vuoden 2013 festivaaliyleisöiltä.

Tuoreen levyn julkaisukeikka pidetään Etnosoi! -festivaalin perjantai-illassa 7. marraskuuta.

Uutta albumia kirjoiteltiin jo ennen kuin ensimmäistä oli julkaistukaan. Suunnittelua työ kuitenkin vaati.

”Kun menin Beniniin tammikuussa, istuimme ensimmäisenä iltana Noëlin kanssa neljä tuntia ravintolassa ja mietimme mitä tulevina viikkoina tehtäisiin”, Halonen kertoo.

Siitä projekti lähti etenemään mutkattomasti. Kappaleita on paljon useampia, kuin julkaisuihin on saatu mahtumaan, ja ideoita velä sitäkin enemmän.

”Helsinki-Cotonou Ensemblelle on mielestäni tunnusomaista, että musiikkia tehdään, koska se on pakko saada ulos”, Halonen sanoo.

Bändin pyörittäminen on ystävyksille myös niin rahaa ja aikaa syövää touhua, että alusta asti oli selvää, että levyjä tehdään ainakin muutama ja keikkoja niin monta kuin mahdollista.

”Vaihtoehdot tekemiselle: niin isosti kuin mahdollista.”

Koko Helsinki-Cotonou Ensemble syntyi, kun Janne Halonen, rumpali Juha Räsänen ja basisti Sampo Riskilä matkasivat suomalais-beniniläiseen kulttuurikeskus Villa Karoon opiskelemaan. Siellä joukkoon liittyi neljä afrikkalaismuusikkoa, ja porukka oli kasassa.

Ison yhtyeen yhteistyö on ollut alusta asti sulavaa. Tehtävät menevät musiikin teossa iloisesti ristiin.

”Tulevaisuudessa toivon mukaan vielä enemmän”, Halonen lisää.

Ainoa selkeä jako on ollut se, että sointuharmoniat ja viimeistellyt torvisovitukset tulevat Jannelta ja gouninkieliset tekstit Noëlilta. Kaikessa muussa miehet pyrkivät pitämään roolituksen niin elävänä kuin kykenevät.

Homma ei kuitenkaan uhkaa hajota käsiin. Janne ja Noël kertovat asian olevan täysin päinvastoin.

”Mitä enemmän on soitettua yhdessä, etenkin livenä, sitä enemmän on bändin konsepti jotenkin terävöitynyt, mikä taas on puolestaan inspiroinut kirjottamaan lisää.”

Helsinki-Cotonou Ensemble Kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51, HKI) pe 7.11, liput 15/13€.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!