Firefox puhuu fulaa ja zapoteekkia

Mozilla-säätiön selain tarjoaa yhä kattavampaa kielivalikoimaa käyttäjilleen.

Maailma. Vapaaseen lähdekoodiin pohjaava Mozilla-säätiön Firefox internet-selain tarjoaa paljon kaupallisia kilpailijoitaan kattavamman kielivalikoiman. Firefoxia voi käyttää jo 90 eri kielellä, kertoo The Economist -lehti.

Eri kieliin ja kulttuureihin sovitettujen versioiden tavoitteena on tehdä kynnys netin käyttöön mahdollisimman matalaksi. Lokalisaatiossa termeistä pyritään suoraviivaisen kääntämisen sijaan tekemään ennen kaikkea ymmärrettäviä. Siksi myös kulttuurin piirteet vaikuttavat valintoihin.

Kun selaimen toimintoja käännettiin Meksikossa puhutulle zapoteekki-kielelle, sana ”ikkuna” korvattiin silmää tarkoittavalla sanalla. Syynä tähän oli se, ettei zapoteekkien perinteisissä taloissa ole lainkaan ikkunoita.

Yksi kielitulokkaista on 20 miljoonan ihmisen puhuma länsiafrikkalainen fulan kieli. Alueen paimentolaiskulttuuri näkyy myös selaimen lokalisaatiossa. Timeout eli aikakatkaisu kuuluu fulan kielellä honaama eli ”kalasi ovat päässet karkuun”. Kaatuminen taas sai termikseen sanan hookii, joka tarkoittaa ”lehmä kaatuu muttei kuole”.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!