Artikkelikuva

Länsi-Afrikasta löytyi uusi hi-viruskanta

Joidenkin tutkimusten mukaan uudet virusyhdistelmät ovat edeltäjiään tehokkaampia.

Maailma. Ruotsalaiset tutkijat ovat löytäneet Länsi-Afrikasta uuden, aiempaa aggressiivisemman hi-viruskannan, raportoi The Namibian. Viruksen seurauksena aids puhkeaa huomattavasti aiempaa nopeammin.

Uusi, A3/02:ksi nimetty viruskanta on yhdistelmä kahdesta Guinea-Bissaussa yleisimmin esiintyvästä hiv-kannasta. Toistaiseksi sitä on löydetty vain Länsi-Afrikasta.

Yhdistelmäviruksen kantajilla tartunta kehittyy aidsiksi noin viidessä vuodessa, eli reilut pari vuotta nopeammin kuin kummankaan ”emoviruksen” saaneilla. Yhdistelmäviruksia syntyy, kun henkilö saa hiv-tartunnat kahdelta eri ihmiseltä, joilla on eri viruskanta, ja kun virusten DNA:t yhdistyvät.

”Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että aina kun näitä yhdistelmiä syntyy, ne ovat tehokkaampia tai aggressiivisempia kuin emokannat”, sanoo Angelica Palm, yksi tutkimukseen osallistuneista Lundin yliopiston tutkijoista.

Tutkijat löysivät viruksen ensimmäisen kerran vuonna 2011 osana guineabissaulaisten hiv-tartunnan saaneiden pitkittäistutkimusta. Nykytiedon mukaan uuteen varianttiin purevat entiset lääkkeet.  Kaikkiaan hiv-1 viruksesta tunnetaan yli 60 erilaista kantaa.