Artikkelikuva

Ääkköset urakehityksen jarruna

Siivu suuremmasta tutkimuksesta tutki Georgen ja Yrjön tuloeroja.

Yhdysvallat. Jos siirtolainen haluaa pärjätä taloudellisesti uudessa kotimaassaan, kannattaa karistaa pois turha painolasti. Kuten vaikka nimen ä:n ja ö:n pisteet. Ainakin kannatti viime vuosisadalla Yhdysvalloissa.

Ääkköset ovat sivuraide tutkimuksessa, joka arvioi, kuinka Yhdysvaltojen siirtolaisten taloudelliseen asemaan vaikutti etunimen amerikanisointi. Siis prosessi, jossa Yrjöistä tuli Georgeja ja Erkeistä Ericejä.

Tutkimus selvitti, miten vuoteen 1930 mennessä kansalaisuuden saaneiden siirtolaisten ura kehittyi. Tuohon aikaan lähes kolmannes siirtolaisista vaihtoi etunimensä amerikkalaisempaan.

Jos nimivalinta onnistui, siirtolainen tienasi uransa aikana kymmenisen prosenttia enemmän kuin vanhan nimensä pitäneet. Mikä tahansa amerikkalaisen kuuloinen nimi ei kuitenkaan auttanut. Parhaiten työelämässä pärjäsivät ne, joiden uusi etunimi oli mahdollisimman yleinen: Williamit, Johnit ja Charlesit.

Tutkimus ilmestyi työelämän tutkimukseen keskittyvän, Saksan Bonnissa sijaitsevan yksityisen Iza-tutkimuslaitoksen julkaisusarjassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!