Yhdysvaltojen avustus- ja sotilastoiminta lomittuvat Afrikassa

Arvostelijat puhuvat katastrofimilitarismista, kirjoittaa Joeva Roc.

(IPS) — Yli 200 nigerialaistytön joutuminen islamistien sieppaamiksi Nigeriassa on herättänyt maailmalla vaatimuksia kansainvälisestä pelastusoperaatiosta.

Yhdysvallat on toiminut alueella jo pitkään, ja sen sotilaallisen toiminnan painopisteen uskotaan siirtyvän Afrikkaan, kun operaatio Afganistanissa päättyy.

Yhdysvaltojen armeijan Afrikan sotatoimialueen esikunta (Africom) perustettiin 2008 presidentti George W. Bushin kauden lopulla. Toimialoiksi määritellään puolustus, diplomatia sekä kehitys, ja operaatioiden on määrä olla halpoja ja ”pienen jalanjäljen jättäviä”.

Tuoreiden raporttien mukaan tehtäviä suoritetaan kuitenkin jo enemmän kuin yksi päivässä ja yhdysvaltalaisia sotilaita on Afrikassa jatkuvasti 5 000–8 000.

New York Times ihmetteli maaliskuussa Africomin Nigerissä toteuttamaa Flintlock-operaatiota. Jutun mukaan islamisteja vastaan ei käytetä ilma- tai kommandohyökkäyksiä, vaan vitamiineja, lääkkeitä ja hyttysverkkoja.

Leluilla uskottavuutta

Arvostelijat syyttävät Africomin humanitaarisia projekteja Troijan puuhevoseksi, joka mahdollistaa sotilaallisen toiminnan tarvittaessa.

Africom mainostaa avustushankkeitaan sosiaalisessa mediassa. Kuvilla leluja jakavista sotilaista halutaan antaa asukkaille vaikutelma uskottavasta kumppanista.

Sotilaiden ja aseteknologian kasvavasta läsnäolosta pidetään vähemmän ääntä. Africom toteuttaa ilma- ja maaoperaatioita, joihin otetaan mukaan yksityisiä yrityksiä ja amerikkalaisten kouluttamia afrikkalaisia sotilaita.

Flintlock on yksi monista koulutusoperaatioista. Djiboutissa sijaitseva Camp Lemonnier tunnetaan Jemeniin ja Somaliaan suuntautuvien lennokki-iskujen tukikohtana.

Women for Genuine Security -järjestö haukkuu katastrofimilitarismiksi toimintaa, jossa edistetään avustustyöllä geopoliittisia ja sotilaallisia tavoitteita. Järjestön mukaan tilanne aiheuttaa kansalaisissa hämmennystä, yleistä luottamuspulaa sekä epäilyjä läpinäkyvyydestä ja vastuista.

Öljy yhdistää

Africomin toiminta on aktiivista monilla alueilla, joilta on löydetty öljyä esimerkiksi Keniassa, Ugandassa, Ghanassa ja Guineanlahdella. Virallisesti Africomilla ei ole yhteyksiä öljyntuotanoon.

Ghanan Takoradi tunnetaan öljykaupunkina. Siellä Africom kouluttaa Ghanan armeijan sotilaita, tekee avustustyötä ja solmii suhteita päälliköihin, kansalaisjärjestöihin ja kalastajiin.

Komentokeskus sanoo auttavansa afrikkalaisia löytämään ratkaisut ongelmiinsa. Samaan aikaan länsiafrikkalaisia halutaan kuitenkin totuttaa merivoimien kriisiyksikön pysyvään läsnäoloon alueella.

Africomin mukaan humanitaariset hankkeet tarjoavat sotilaille koulutusta uudessa ympäristössä ja antavat mahdollisuuden kerätä kokemusta ja tietoa sekä solmia suhteita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!