Artikkelikuva

Talidomidi vammauttaa Brasiliassa

Talidomidi vahingoittaa sikiöitä, mutta on oikein käytettynä ainutlaatuinen lääke.

Brasilia. Pahamaineinen talidomidi aiheuttaa sikiöiden epämuodostumia Brasiliassa, jossa sitä on määrätty hoidoksi lepraan. Joukko lepraa sairastavia naisia on käyttänyt lääkettä raskauden aikana tietämättömänä sen aiheuttamasta riskistä.

Talidomidi vedettiin markkinoilta suurimmassa osassa maita 1960-luvun alussa. Maailmanlaajuisesti ehti syntyä noin 10 000 talidomidin vammauttamaa lasta. Brasilia palautti lääkkeen markkinoille 1965, sillä alun perin uni- ja rauhoittavaksi lääkkeeksi kehitetty lääke tehoaa myös lepran tuottamiin ihovaurioihin.

Näkyvin talidomidin vaikutus sikiöön on käsien ja jalkojen pitkien luiden lyhyys tai puuttuminen kokonaan. Myös sokeus ja kuurous sekä monenlaiset sisäelinten epämuodostumat ovat yleisiä. BBC:n siteeraamien tutkijoiden mukaan Brasiliassa syntyi 2005–2010 sata tyypillisistä talidomidivammoista kärsivää lasta. 

Sekä leprapotilaat että heitä hoitavat lääkärit ovat haluttomia luopumaan talidomidista. Oikein käytettynä se on ainutlaatuinen lääke.  He painottaisivat valistusta hedelmällisille naisille ja sitä, etteivät ihmiset jakaisi lääkkeitä toisilleen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!