Artikkelikuva

Mayoille rakkaus on vieras sana

Baktun on ensimmäinen mayankielinen saippuaooppera.

Meksiko. Ensimmäinen mayankielinen saippuaooppera on alkanut meksikolaisen Quintana Roon osavaltion julkisella tv-kanavalla. Baktun-sarja kertoo paitsi rakkaudesta, myös pidättyväisestä mayakulttuurista. Siinä monista saippuaoopperoista tutut intohimon hetket on korvattu varovaisilla halauksilla ja kädestä pitämisellä.

Tarina sijoittuu nykyaikaan, mutta siihen kietoutuvat myös mayojen seremoniat ja uskomukset. Nuori mies lähtee töihin New Yorkiin, etääntyy perheestään ja yhteisöstään ja antaa jopa äidinkielensä ruostua. Lopulta hän tietenkin palaa kotiin ja ymmärtää, ettei juuriaan saa unohtaa.

Myös kieli asettaa rajansa: sarjan naispäähenkilö María ei voi huokaista kaihonsa kohteelle Jacintolle: ”Olen rakastumassa sinuun.”

”Se on pikemminkin ’sydämeni sydän on onnellinen’”, kuvailee The New York Times -lehdessä mayakielen ja -kulttuurin professori Hilario Chi Canul, joka näyttelee Baktunin miespääosaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!