Hyönteisessä loisivasta bakteerista apua malariaan

Malariaa aiheuttavat alkueläimet eivät viihdy parasiittibakteerin isäntäeläimissä.

Maailma. Malariaa voidaan tulevaisuudessa torjua hyönteisissä loisivan bakteerin avulla, kertoo BBC. Malariaa aiheuttavat plasmodium-alkueläimet eivät viihdy parasiittibakteerin isäntäeläimissä.

Wolbachia-suvun bakteerit eivät luonnossa tartu malariaa levittäviin Anopheles-suvun hyttysiin. Michiganin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin onnistuneet istuttamaan bakteerin niihin ja osoittamaan, että tilapäinen tartunta tekee hyönteisistä immuuneja malarialoiselle. He löysivät myös bakteerilajin, joka eteni hyttysketjussa koko tutkimuksen keston eli 34 sukupolven ajan.

Malarialoiset siirtyvät ihmisestä toiseen hyttysten välityksellä. Hyönteisissä loisivat bakteerit puolestaan leviävät hyttysnaaraasta suoraan sen jälkeläisiin.

Jo aiemmin tutkijat ovat osoittaneet, että wolbachia-suvun bakteeria hyödyntämällä voidaan vähentää dengue-kuumeen leviämistä.

Malariaan kuolee WHO:n mukaan 660 000 ihmistä vuodessa, tartunnan saa 220 miljoonaa. Uusista keksinnöistä huolimatta paras turva tartuntaa vastaan on moskiittoverkko.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!