Artikkelikuva

Työttömyyttä taajamassa

Elokuva Syödä, nukkua, kuolla on realistinen elokuva työttömyydestä.

Elokuva Syödä, nukkua, kuolla kertoo parikymppisestä Rasasta, joka työskentelee vihannespakkaajana ruotsalaisessa taajamakaupungissa. Työnsä erinomaisesti hallitseva Rasa irtisanotaan yt-neuvotteluissa. Ajokortittomalle ja kouluttamattomalle maahanmuuttajataustaiselle naiselle ei löydy töitä, vaikka kekseliäs ja ahkera Rasa sitä tauotta hakeekin. Rasan täytyy elättää isänsä, joka on palanut loppuun fyysisen työn tekemisestä.

Ruotsalaisen Gabriela Pichlerin (s. 1980) palkitussa ensiohjauksessa on samanlaista realismia kuin mestariohjaaja Mike Leigh’n elokuvissa. Rasan lähipiiri on täynnä todentuntuisia henkilöhahmoja. Samankaltaisia tarinoita löytyy myös Suomesta, missä viime aikojen irtisanomiset ovat jättäneet osaavia työntekijöitä ilman keinoja tuottaa elantonsa.

Gabriela Pichler: Syödä, nukkua, kuolla (Äta sova dö). Elokuva­teattereissa huhtikuusta alkaen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!