Artikkelikuva

Saunareissulla Mongoliassa

Ajatus modernin suomalaisen telttasaunan tutuksi tekemisestä Mongoliaan voi vaikuttaa kaukaa haetulta – varsinkin jos sattuu lähtemään maahan keskellä talvea.

Ajatus modernin suomalaisen telttasaunan tutuksi tekemisestä vanhassa nomadimaassa voi vaikuttaa kaukaa haetulta. Idean toteuttamista ei ainakaan helpottanut se, että satuin lähtemään Mongoliaan keskellä talvea.

Tuul-joen rannalle pystytettävä telttasauna piti kiinnittää jäätyneeseen maahan. Sain onneksi apua Joachimilta. Suomalaissyntyinen Joachim on innokas telttailija, joka omisti jo entuudestaan monta erikokoista telttaa.

Olin kuulemma ensimmäinen hänen tuntemansa turisti, joka saapui Mongoliaan sauna matkalaukussaan. Kaikkiaan 60 kiloa kamaa: jättimäisen iso matkalaukku täynnä saunan osia, kompakti kiuaslaatikko ja vielä pitkulainen paketti, jossa lepäsivät saunan salot.

Miksi roudasin mukanani telttasaunan? Siksi, että lähes joka kolmas mongolialainen elää edelleen paimentolaisena, ainakin osan vuodesta. Monikaan heistä ei halua muuttaa pois perinteisestä teltta-asunnosta, geeristä.

Geerit ovatkin kodikkaita – ja helposti siirrettävissä. Moderneissa geereissä on myös tietokoneita, mikroaaltouuneja ja kännyköitä. Ainut asia, mikä niistä puuttuu, on kunnon peseytymismahdollisuus. Yleiset suihkutilat sijaitsevat usein hyvin kaukana. Niinpä suihkureissu jää usein tekemättä.

Köyhän Mongolian talous kasvoi viime vuonna ennätysmäiset 22 prosenttia. Tänä vuonna talouden arvioidaan kasvavan vielä nopeammin. Tämä on paljolti maan luonnonvarojen ja nopeasti kehittyvän kaivosteollisuuden ansiota.

Mongolia yrittää myös kehittää turismiaan. Suurin houkutin on luonto: avaran maan linnut ja muut eläimet.

Olen sitä mieltä, että muutaman retkipäivän jälkeen telttasauna maistuisi myös luonnon ystäville. Se mahtuu autoon kuin autoon, ei vaadi juoksevaa vettä. Vettä kuluu ylipäätään suhteellisen vähän, lämmittää voi ainoastaan kymmenen litraa kerrallaan.

Myös polttopuuta löytyy. Sitä myydään valmiiksi pakattuna. Paikallisille liikemiehille voisi olla oiva mahdollisuus tuottaa omia telttasaunoja ja vuokrata niitä turisteille.

Avasimme oman telttasaunamme kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Taivaalla loisti täysikuu. Uteliaita vieraita riitti. Yksi heistä oli saunan ystävä Purevbadam, joka ei ollut koskaan kuullutkaan telttasaunasta. Hän päätti heti hankkia omansa, vaikkapa Suomesta.

Toinen vieraamme Ganbat kirjoitti vieraskirjaamme: ”Pidän tästä saunasta paljon, koska se on niin helppo siirtää.”

Oyuntuya puolestaan piti telttasaunaa ensin hulluutena, mutta muutti mieltään nähtyään ihmeen. Sosiaalityötä tekevän Oyuntuyan mielestä telttasaunasta voisi olla kansanterveydellistä hyötyä.

Mongolialainen Eagle TV -kanava kiinnostui myös puuhastamme. Toimittaja, kuvaaja ja autokuski olivat kaikki myytyjä. He tekivät hienon jutun paikalliseen uutislähetykseen.

Vieraiden lähdettyä saunan purkaminen kävi nopeasti. Kaikki teltan osat viilenivät kuin itsestään. Pakkaaminen sujui joutuisaan.

Palaan pian tarkistamaan, kuinka telttasaunan Mongolian valloitus etenee.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!