Artikkelikuva

Virtuaalikylään Etiopiaan

Awra Amba on pieni, alle 500 ihmisen kylä Etiopian pohjoisosassa. Lähitule­vaisuudessa kylään pääsee tutustumaan virtuaalisesti kotikoneelta käsin.

Paulina Tervon mielestä Awra Amba on ainutlaatuinen kylä. Siksi hän on ohjannut siitä lyhytdokumentin ja tuottaa juuri toista, inter­aktiivista dokumenttia.

Pienessä, kutomisella elannon tienaavassa Awra Amban kylässä miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia; ei ole miesten tai naisten töitä. Kylässä ei ole kirkkoja, eivätkä lapset joudu tekemään töitä. Yhtenä päivänä viikosta jokainen asukas tekee hyväntekeväisyystyötä, minkä tuotot jaetaan köyhimpien kesken.

Lyhytdokumentti julkaistiin vuonna 2010. Se kertoi nuoresta naisesta, joka muuttaa kylään lapsensa kanssa.

”Meistä kuitenkin tuntui, että kylästä olisi enemmänkin kerrottavaa”, Tervo sanoo.

Kyläläiset suhtautuivat ympärillä pyörivään filmiryhmään epäilevästi. Kun tuottajat palasivat näyttämään valmiin dokumentin, epäilys vaihtui innostukseen. Kyläläiset halusivat tehdä yhteistyötä. Syntyi Awra Amba -kokemus, johon hankitaan tällä hetkellä rahoitusta joukkorahoituspalvelu Mesenaatin kautta.

Kyseessä on interaktiivinen dokumentti, joka toimii hieman videopelin tavoin. Tietokoneella ja tabletilla selattavassa dokumentissa käyttäjä liikkuu kylästä animoidussa maisemassa. Rakennuksiin, kuten kouluun ja terveysasemaan pääsee sisälle.

Sisältä löytyy kuvasarjoja, tekstiä ja lyhytdokumentti. Dokumentteja on kymmenen erilaista, ja niiden aiheet on ideoitu yhdessä kyläläisten kanssa.

Dokumentin katsottuaan käyttäjä voi osallistua nettikeskusteluun.

”Olen usein huomannut, että ihmiset haluavat keskustella ja osallistua jotenkin. Haluamme että ihmiset kehittävät ajattelua teemasta yhdessä”, ohjaaja sanoo.

Aiheesta käyty keskustelu visualisoituu eriväriseksi dataksi, josta tehdään kylässä huivi.

”Haluamme tukea Awra Amban kutomisbisnestä tällä tavalla. Huivista tulee yksi tuotteista, jonka käyttäjä voi ostaa itselleen. Tämä on todella kunnianhimoinen projekti”, Tervo naurahtaa.

Seuraa Awra Amba -projektia osoitteesta www.awraamba.com.

Projektia voi tukea 13.3 saakka Mesenaatissa osoitteessa www.mesenaatti.me/projects/awraamba.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!