Miksi näytetään keskisormea?

Keskisormen näyttäminen on negatiivinen ele, jolla voi haistatella toiselle hyvin helposti. Miksi tällaisella yksinkertaisella eleellä on niin vahva vaikutus? Vastaajana Turun yliopistolla eleitä ja tapakulttuuria tutkinut Annakaisa Suominen.

”Keskisormen näyttämisestä varhaisimmat merkinnät ajoittuvat parin tuhannen vuoden päähän. Ele oli yleinen roomalaisilla, jotka kutsuivat sitä muun muassa nimellä digitus impudicus, hävytön tai sopimaton keskisormi. Sen fallosmaisuuden vuoksi sitä pidettiin aggressiivisena eleenä, johon liittyi myös seksuaalinen aspekti. Keskisormen näyttäminen oli voimannäyttö, jonka avulla voitiin paitsi osoittaa omaa seksuaalista voimakkuutta myös loukata toisen seksuaalista intimiteettiä.

Yhdysvalloissa vuonna 1976 varapresidentti Nelson Rockefeller näytti kampanjamatkallaan mielenosoittajille televisiokameroiden edessä keskisormea, ja maassa eleestä alettiin puhua “Rockefellerin eleenä”.

Nykykulttuurissa eleen suorittaja ei välttämättä viittaa suoraan seksuaalisuuteen. Esimerkiksi populäärikulttuurissa ja urheilussa se voi viitata enemmänkin uhmakkuuteen ja itsevarmuuteen. Keskisormen näyttämisen on voimakas epäkunnioituksen ele. Siitä nousee nykyäänkin iso kohu, jos urheilija esimerkiksi ottelussa näyttää keskisormea suutuksissaan.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!