Artikkelikuva

Marttojen itse tehty elämä

Martat kannustavat yhdessä tekemiseen ja arjen hallintaan.

Marttaliittoa koskeviin kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja ­Marianne Heikkilä.

Keitä te oikein olette?

Martat on kotitalousneuvontaa harjoittava 114-vuotias kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten esimerkiksi ruokaan, puutarhanhoitoon, ympäristöön ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa.

Neuvontamme tavoitti vuonna 2012 yli 132 000 kansalaista. Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa kotitalous- ja puutarhaneuvonnan ammattilaiset järjestävät opetusta ja kursseja.

Olemme tehneet kehitysyhteistyötä Afrikassa 80-luvulta lähtien maaseudun naisten kotitaloustaitojen vahvistamiseksi ja osallisuuden ja toimeentulon lisäämiseksi.

Millaista toimintaa teillä on?

Monet marttojen tarjoamat ruokakurssit toteutetaan oman alueen piirin tiloissa, mutta kursseja voi myös tilata yritysten, koulujen, palvelutalojen tai yhteisöjen erilaisiin tarpeisiin.

Meiltä löytyy jäsenille erilaisia yhdistyksiä, joissa on esimerkiksi käsityömarttailua, kokkailua, puutarhanhoitoa, kehitysyhteistyötä ja vaikuttamista. Järjestämme kursseja kaikille jäsenille sekä muille iästä tai taustasta riippumatta.

Mikä on paras saavutuksenne?

Paras saavutuksemme on aina yhden ihmisen kulutus- ja käyttäytymistapojen muutos kohti kestävämpää kehitystä ja arjen hallintaa. Olemme saaneet nuoria ja syrjäytymisuhan alla olevia innostumaan kotitaloustaitojen opettelusta.

Lisäksi tarjoamme kiinnostavaa harrastustoimintaa 46 000 jäsenelle ja uusia tulee vuosittain. Marttoja pidetään suomalaisten keskuudessa luotettavina asian­tuntijoina.

Erityisen iloisia olemme siitä, että Kamerunin pohjoisen provinssin alueella olemme kouluttaneet muutaman vuoden aikana 120 naista, jotka ovat oppineet paikallisten elintarvikkeiden hyödyntämistä ruuanvalmistuksessa. Lisäksi 40 naista on suorittanut yrittäjyyskoulutuksen, jossa on käsitelty hyvän yrittäjän ominaisuuksia, oman bisnessuunnitelman laatimista, omia tavoitteita ja unelmia ja tietenkin katetuottolaskelmia.

Kehitysyhteistyö muuttaa naisten asemaa ja oloja perheissä ja kyläyhteisöissä.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

Taistelemme uusavuttomuutta ja arjen taitojen katoamista vastaan. Haasteellista on lisäksi toiminnan edellytysten turvaaminen, rahoitus sekä kilpailu ihmisten vapaa-ajasta.

Miksi minun pitäisi osallistua toimintaanne?

Liittymällä jäseneksi saa kivan harrastuksen marttailuhenkisten ihmisten parissa ja samalla voi oppia uusi tietoja ja taitoja. Jos on kiinnostunut kokkailusta, leipomisesta tai puutarhanhoidosta, voi toki osallistua avoimille kursseille ja tilaisuuksiimme, vaikka ei ole jäsen.

Uskomme, että elämä voisi olla parasta itse tehtynä. Marttoihin osallistumalla voi itse hallita omaa arkea ja vahvistaa hyvinvointia sekä kokea iloista yhdessä tekemistä.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä eläin se olisi? Miksi?

Orava, koska se on selvästi päiväaktiivinen laji. Orava rakentaa pesiä liikkumisalueensa sisälle ja vuoraa pesät naavalla ruoholla, sammalilla, lehdillä ja muilla täytteillä. Talvella pesät ovat lämpimiä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!