Artikkelikuva

Sisällissodat lyhenivät ja mutkistuivat

Sisällissotien määrä on kuitenkin pysynyt viime vuosina melko vakaana.

Maailma. Eri puolilla maailmaa käynnissä olevien sisällissotien kesto on lyhentynyt, vaikka sotien määrä on pysynyt ennallaan, kirjoittaa The Economist -lehti. Ennen vuotta 1991 sisällissodat kestivät keskimäärin 4,6 vuotta. Sittemmin kesto on laskenut 3,7 vuoteen.

Samaan aikaan sisällissotien lopputulos on muuttunut. Näin arvioi Oslon kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen Scott Gates. Entistä harvempi sota päättyy jommankumman osapuolen selkeään voittoon. Aiemmin näin kävi yli puolessa sodista, nykyään vain joka seitsemännessä.

Mitä kauemmin sota kestää, sen todennäköisemmin se loppuu neuvottelupöydässä, ei taistelukentällä. Kylmän sodan aikaan ulkopuoliset usein rahoittivat sisällissotia. Nykyään taas ulkopuoliset usein pyrkivät sovittelemaan kriisejä, jotta ne eivät leviäisi muihin maihin.

Sisällissotien määrä on pysynyt viimeisten 60 vuoden aikana melko vakaana. Maan sisäinen aseellinen kriisi alkaa vuosittain 1–2 prosentissa maailman valtioita. Yli 1000 henkeä vaatineiden sotien määrä on kuitenkin laskussa.

Sotien määrän arvioihin vaikuttaa se, minkä kokoiset aseelliset yhteenotot lasketaan sisällissodiksi. Osa tutkijoista pitää rajana 25 kuollutta, osa tuhatta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!