Kunnat hankkivat epäreilua

Jopa 72 prosentissa kuntien ja kuntayhtymien hankinnoista valintaperusteena on halvin hinta.

Suomi. Suomalaisissa kunnissa ei juurikaan anneta painoa julkisten hankintojen sosiaaliselle vastuulle. Tähän tulokseen tulee Finnwatch-järjestön marraskuussa julkaisema Alkuperä tuntematon ­-raportti.

Järjestö arvioi kuntien ja kuntayhtymien tekemät yli 30 000 euron arvoiset hankinnat maista, joissa on kohonnut riski erilaisiin tuotannon ihmisoikeusloukkauksiin. Arvioiduissa 76 tarjouspyynnössä hankinnan kohteena oli tuotteita, joiden alkuperään usein liittyy sosiaalisia riskejä: tekstiilejä, elektroniikkaa, katukiviä ja elintarvikkeita.

Tarjouspyynnöistä vain neljässä hankintojen sosiaaliselle laadulle asetettiin tarpeeksi hyvät kriteerit. Joissakin tarjouspyynnöissä huomioitiin ympäristövaikutukset ja reilu kauppa, mutta 72 prosentissa halvin hinta oli ainoa valintaperuste.

”Hankintojen vastuullisuutta valvotaan pöyristyttävän vähän. Kuntiin hankitaan yhteisillä verovaroilla miljoonilla euroilla tuotteita maista, joissa tuotanto-olot voivat olla ala-arvoisia. Suurin osa kunnista ei tiedä mistä ja millaisista oloista tuotteet tulevat”, sanoo toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.