Artikkelikuva
Ohjaaja-käsikirjoittaja Zagros Manuchar.

Kaipuu tulla nähdyksi

Salpa -elokuvassa änkytyksestä kärsivä Henri elää elämässään vaihetta, joka tulee määrittämään hänen suhtautumistaan maailmaan.

20. marraskuuta vietetään YK:n lanseeraamaa Lapsen oikeuksien päivää. Tänä vuonna päivän teemana ovat vammaisten lasten oikeudet.

Ensi-iltansa saa tuolloin Zagros Manucharin (s. 1990) ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Salpa. Se kertoo tarinan 14-vuotiaasta änkyttävästä pojasta ja tämän kaipuusta tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Irakin Kurdistanista 4-vuotiaana Suomeen saapuneen Manucharin omiin kokemuksiin pohjaava elokuva on ensimmäinen pakolaisen ohjaama kokoillan elokuva Suomessa.

Salpa-elokuvassa kotiopetukseen joutuva ja vaikeasta änkytyksestä kärsivä Henri­ (Elis Lindfors) elää elämässään vaihetta, joka tulee määrittämään hänen suhtautumistaan maailmaan ja toisiin ihmisiin. Hän koettaa etsiä lämpöä ja turvaa, mutta hänelle lähin ihminen, isä (Eero Enqvist), ei kykene sitä antamaan. Sietämättömäksi kasvava tilanne pakottaa Henrin pyytämään apua tuntemaltaan hevoskouluttajalta (Elena Leeve).

Ennen Suomen ensi-iltaa Salpa on jo nähty useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, muun muassa Irakissa. Se on esitetty myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.