Artikkelikuva

Laiton kasvi- ja eläinkauppa tuottoisaa

Laittoman eläinkaupan takana toimii samankaltainen järjestäytynyt rikollisuus kuin vaikka huumebisneksessä.

Maailma. Laiton kasvi- ja eläinkauppa on yhtä tuottoisaa rikollisuutta kuin huume-, ase-, ja ihmiskauppa.

Laiton kasvi- ja eläinkauppa tuottaa maailmanlaajuisesti 8–10 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa, arvioi YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto Unodc vuonna 2011.

Tuottavuuden kasvu johtuu toiminnan tehostumisesta. Eläimiä metsästetään helikoptereista automaattiaseilla. Eläinten osat toimitetaan nopeasti eri puolille maapalloa modernin teknologian ja lahjusten avulla. Laittoman liiketoiminnan takana on järjestäytynyt rikollisuus.

Luonnonpuistojen ja suojelualueiden vartijat puolestaan ovat alipalkattuja, aseettomia ja heitä on liian vähän. Usein paikalle joudutaan kutsumaan armeijan joukot, jotta salametsästäjille löytyy vastusta, kirjoittavat Unodc:n johtaja Yury Fedotov ja Citesin pääsihteeri John E. Scanlon. Cites on villieläimistön ja -kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!