Artikkelikuva

Juupas eipäs turvallisuusneuvosto

Lokakuisessa YK:n yleiskokouk­sessa oli jo ehditty aplodeerata valinnalle, kun Saudi-Arabian ulkoministeriö ilmoitti, ettei paikka kiinnostakaan.

Maailma. Yksi raukka odottaa tanssiin kutsua täydessä tällingissä, mutta niin vaan jää seinäruusuksi. Toisella taas riittää kosijoita, mutta eikös tämä nakkele niskojaan ja kieltäydy lopulta lähtemästä parketille.

Jokavuotinen tanssi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden valinnan ympärillä sai tänä vuonna yllättävän käänteen. Neuvoston kymmenestä vaihtuvasta jäsenestä vaihtuu puolet vuosittain. Viime vuonna Suomi-neito pettyi karvaasti, kun siltä jäi saamatta pitkään pedattu paikka neuvostoon.

Tänä vuonna valintavuorossa olevan viiden maan paketin piti olla jo ennalta selvä. Etenkin sen, että tällä kertaa olisi Saudi-Arabian vuoro päästä neuvostoon arabimaiden edustajana.

Lokakuisessa YK:n yleiskokouk­sessa oli jo ehditty aplodeerata valinnalle, kun Saudi-Arabian ulkoministeriö ilmoitti, ettei paikka kiinnostakaan. Syyksi maa ilmoitti turvallisuusneuvoston löperön toiminnan etenkin Syyrian kriisissä.

Paikasta kieltäytyminen on ennenkuulumatonta, ja uutinen saikin ennalta sovittuihin askelkuvioihin tottuneet diplomaattipiirit hämmennyksiin. Arabimaat vetosivat Saudi-Arabiaan, jotta se ottaisi paikan vastaan.

Tämän lehden mennessä painoon oli vielä epäselvää, mitkä viisi maata aloittavat kaksivuotisen turvallisuusneuvostopestin tammikuussa.