Artikkelikuva
Petroskoi Tampereen Teatteri Telakalla 12.-16.11.

Oodi elinvoimalle ja laulunkaipuulle

Enemmän kuin näytelmä, Petroskoi on ohjaaja Nummisen mukaan Kalevalan laulumailta kumpuava iso loitsu, joka ikävästi leikkaa nykypäivään.

Jos mielii muihin maisemiin, Tampereen Teatteri Telakan katsomossa pääsisi nyt Petroskoihin.

Suurimmalle osalle suomalaisista Venäjän rajan pinnassa sijaitseva Petroskoi on varsin mystinen paikka. Ohjaaja Ari Numminen kertoo vaikuttuneensa Karjalan kauneudesta, karuudesta ja sikäläisten ihmisten ylpeydestä niin paljon, että halusi nostaa Petroskoin näyttämölle.

Enemmän kuin näytelmä, Petroskoi on Nummisen mukaan Kalevalan laulumailta kumpuava iso loitsu, joka ikävästi leikkaa nykypäivään.

”Kuin isoisältä peritty lusikka, jossa on naarmuja. Niistä viilloista tihkuu jo Coca-Colaa”.

Enemmän kuin näytelmä, Petroskoi on performanssien sarja, joka rakentuu lauluista, loitsuista, soitosta ja tanssista. Näyttämökuva on täynnä symboleja: sirppiä ja vasaraa, romuromantiikkaa, maatuskoja.

Tanssijana ja koreografina pitkään työskennellyt Numminen näkee Petroskoin historian ja Karjalan kulttuurin lumoavana freskona.

Numminen on käsitellyt useissa teoksissaan suomalaiskansallista identiteettiä, vääntänyt sitä mutkalle, karnevalisoinut omintakeisuuttamme. Nykytanssin liikekieleensä hän ynnäilee kansantanssin elementtejä, synnyttää uusia tapoja kuvata kansanomaisuutta, olla kansanomainen nyky-Suomessa.

”Me on tätä teosta synnyttäessä tanssittu ja laulettu sitä vanhaa karjalaista perinnettä. Sitten keksitty myös ihan oma petroskoilainen perinne”, Numminen kertoo.

Apulaisohjaajana työskennellyt Jussi Sorjanen sanoo teoksen käsittelevän ihmisen suhdetta omaan kulttuuriperintöönsä.

”Ajattelen, että tässä käsitellään Petroskoin kautta ihan samoja asioita, kuin vaikkapa väki pohtii juuri nyt Lähi-idässä: mitä asioita ihmiset haluavat kantaa mukanaan omasta historiastaan ja kulttuuriperinnöstään? Mitä asioista voisi jo irtautua?” Numminen sanoo pohtineensa teosta tehdessään paljon suomalaisten pelkoja lähellä asuvia ihmisiä kohtaan.

”Vieläkin on ihan hirveästi sitä asennetta, että me ollaan niin erinomaisia suhteessa venäläisiin ja virolaisiin.”

Petroskoi Tampereen Teatteri Telakalla

(Tulikamarin aukio 3) 3., 4. ja 5.10. ja

12., 13., 14., 15. ja 16.11. liput 22€/16€/12€.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!