Artikkelikuva

Mukaan somalialaisiin häihin

Arooska – somalihäät -näyttely osoittaa, miten suuri merkitys kulttuuriperinnöllä on uusille sukupolville.

Häät ovat somaliyhteisön tärkein juhla. Avioliiton myötä on perinteisesti rakennettu arvokkaita siteitä sukujen välille. Häävieraat matkustavat juhliin kaukaa, ja suku pitää yhtä maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta.

Helinä Rautavaaran museoon pystytetty Arooska – somalihäät -näyttely kertoo hää- ja avioliittoperinteen kautta elämästä diasporassa. Se osoittaa, miten suuri merkitys kulttuuriperinnöllä on uusille sukupolville.

Nyt avautuva näyttely on ensimmäinen somalitaustaisten suomalaisten elämää kuvaava kokonaisuus Suomessa. Näyttely avaa kiinnostavan ja uudenlaisen näkökulman kulttuuriseen moninaisuuteen nyky-Suomessa.

Näyttelyä on työstetty parin vuoden ajan pääkaupunkiseudulla asuvien somalitaustaisten suomalaisten kanssa. Kymmenet Espoossa asuvat suomensomalit ovat olleet eri tavoin mukana suunnittelemassa näyttelyä. Kaikki tarinat, valokuvat, videot ja esineet ovat heidän valitsemiaan.

Monet näyttelyn tekijöistä työskentelevät näyttelyn aikana museoemäntinä ja -isäntinä tai ohjaavat työpajoja. Syksyn aikana näyttelyssä voi tavata tuoreen hääparin, maistella somalialaisia hääherkkuja ja kuulla kertomuksia muuttuvasta Somaliasta.

Arooska – Somalihäät –näyttely Helinä Rautavaaran museossa (Näyttelykeskus Weegee, Ahertajantie 5, Espoo) 3.10.2013-9.3.2014.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!