Artikkelikuva

Miksi aika tuntuu kuluvan nopeammin, kun ihminen vanhenee?

"Voi kun olet taas kasvanut hurjaa vauhtia!" isoäiti saattaa sanoa lapsenlapselleen. Tuntuuko että jokainen kesä menee ohi nopeammin? Selvitimme mistä tällaiset kokemukset voisivat johtua.

Vastaajana ikäkokemusta tutkinut yliopistonopettaja Virpi Uotinen Jyväskylän yliopistosta.

“Olen huomannut, että nuoretkin ovat valitelleet samaa viime aikoina. Onkohan niin, että ajan tempo kaikilla on kiihtynyt? 

Kirjailija Thomas Mann on käsitellyt asiaa kirjassaan Taikavuori niin, että kun ihmisen elämässä on paljon tapahtumia, kuten usein on nuoruudessa ja ruuhkavuosien aikana, aika tuntuu menevän nopeasti. Toisaalta kun ihminen pysähtyy ja alkaa muistella, tuntuukin, että mennyt aika on ollut pitkä, koska on ehtinyt tapahtua niin paljon. 

Tapahtumaköyhemmässä elämänvaiheessa aika puuroutuu, eikä siitä nouse selviä kohokohtia, jotka rytmittäisivät ajanjaksoa. Ehkä tällaisessa tilanteessa tuntuu siltä, että aika kulkee hitaasti, koska ei tapahdu mitään erityistä. Ikääntyneenä tällaisen elämän- vaiheen muistelu voi paljastaa paradoksaalisesti, että aika on kulunut nopeasti, koska ei ole juurikaan muisteltavia asioita. Jossain vaiheessa elämänkaarta pysähdytään miettimään, millaista oli lapsena ja nuorena. Tulee perhejuhlia, joissa huomataan, että lapset ovat kasvaneet. Vanhemmiten perspektiivi muuttuu, kun ihminen on elänyt pitempiä aikakokonaisuuksia.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!