Keniasta löydettiin valtava vesivaranto

Vielä pitää kuitenkin ratkaista monta pulmaa, jotta vesi saataisiin käyttäjille.

Kenia. Vasta löydetyt maanalaiset vesivarannot riittäisivät teoriassa koko Kenian väestölle pitkäksi aikaa. Kenian hallituksen laskelman mukaan löytö tulee kaksinkertaistamaan maan käytettävissä olevat vesivarat, kertoo kenialainen Daily Nation -lehti.

Kuivuudesta kärsivässä Pohjois-Keniassa sijaitseva Lotikipin vesivaranto saattaa sisältää jopa 200 miljardia kuutiometriä vettä. Varannot uusiutuvat vuosittain, kun ympäröiviltä tasangoilta ja kukkuloilta virtaa 1,2 miljardin kuutiometrin verran lisää vettä. Se on enemmän kuin koko maan vuosittainen vedentarve.

Unescon mukaan kenialaisista 41 prosentilla ei ole tähän asti ollut puhdasta juomavettä, eikä yli puolella väestöstä ole riittäviä saniteettitiloja. Vuonna 2011 maa kärsi pahimmasta kuivuudesta kuuteen vuosikymmeneen. Monilla alueilla ihmiset näkivät nälkää.

Jotta vesi saataisiin käyttäjille, pitää ratkaista vielä monta pulmaa. Tarvitaan kallista teknologiaa ja infrastruktuuria. Turkanan alue, jolta vesi löytyi, on Kenian autioimpia.
Vesivarannot löytyivät tutkimuksessa, jota Unesco teki yhdessä Kenian hallituksen kanssa, Japanin tuella.