Artikkelikuva

Intiassa innostuttiin luomusta

Sikkim on yksi monista Intian osavaltioista, jotka pyrkivät edistämään luomuotuotantoa.

Intia. Intian Sikkim haluaa julistautua luomuosavaltioksi vuonna 2015, kirjoittaa intialainen Agriculture Today -aikakauslehti. Osavaltion 100 000 hehtaarin viljelyalasta on suunnitelmien mukaan tuolloin puolet valjastettu luomutuotantoon.

Kehitys ”luomuosavaltioksi” alkoi jo 2003. Luomutuotantoa edistämään perustettiin toimielin, jonka laatiman ohjelman mukaisesti kemiallisten lannoitteiden ja hyönteismyrkkyjen myynti lopetettiin. Luomuviljelylle valjastettiin välittömästi 8000 peltohehtaaria. Tällä hetkellä Sikkimissä on 50 000 luomuviljelyllä elävää perhettä, suunnitelman toteutuessa luku nousee vielä kymmenellä tuhannella.

Sikkimin ohella monet muutkin Intian osavaltiot pyrkivät edistämään luomutuotantoa. Yksi niistä on vuoristoinen Himachal Pradesh. Sen vaikeimmin saavutettaviin laaksoihin, esimerkiksi Pangiin ja Dodra Kwariin, kemialliset lannoitteet ja hyönteismyrkyt eivät koskaan ole tulleetkaan.

Vastoin oletuksia luomutuotanto ei ole vähentänyt satoja. Sen sijaan luonnonlannoitteilla, sopivilla kasviyhdistelmillä ja vuoroviljelyllä on vältytty esimerkiksi hyödyllisten hyönteisten joukkotuhoilta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!