Äänitetiikeri karkottaa norsun

Tutkijoilla saattaa olla ratkaisu ihmisten ja norsujen väliseen "sotaan" Intiassa.

Intia. Äänitetty tiikerin karjunta saattaa tulevaisuudessa pelastaa viljelijöiden sadot elefanteilta.

Intiassa norsut tappavat yli 200 ihmistä vuodessa ja ihmiset tappavat ainakin yhtä monta norsua. Elefantit tuhoavat myös peltoja. Tutkijoilla saattaa kuitenkin olla uusi ratkaisu sotaan, kertoo National Geographic.

On havaittu, että kun laumaa johtava afrikannorsunaaras kuulee leijonan karjuvan, se jää kuuntelemaan, onko karjuja uros vai naaras. Urosleijona hyökkää norsun kimppuun todennäköisemmin.

Uusin tutkimus Biology Letters -julkaisussa osoittaa, että aasiannorsut ovat yhtä tarkkoja erottelemaan uhkia.

Tutkija Vivek Thuppil ja hänen kollegansa videoivat aasiannorsujen reaktioita leopardin ja tiikerin nauhoitettuihin ääniin. Kun elefantit kuulivat tiikerin äänen, ne hiipivät pois. Leopardin ääni taas aiheutti tallaamista, liikehtimistä ja töräytyksiä. Lopuksi norsut perääntyivät.

Leopardit eivät pysty tekemään suurta harmia elefanteille, kun taas tiikerit syövät joskus norsunpoikasia ja pystyvät haavoittamaan myös aikuisia yksilöitä. Siksi norsuille on tärkeää erottaa eri lajien karjunnat.

Vaarana on, että norsut tottuvat nopeasti äänitetiikeriin. Seuraavaksi kokeillaan, millainen vaikutus on eri kohdista kuuluvalla, liikkuvalla tiikerin äänellä.