Artikkelikuva
Yat-Kha: Yenisei Punk. Global Music Centre.

Yat-Kha: Yenisei-Punk

Tuvalaista modernia kurkkulaulua esittävä Yat-Kha yhdistää karheasointiset perinnesoittimet täydellisesti yhteen raskaan sähkökitaran kanssa.

Tuvalaisen modernia kurkkulaulua esittävän Yat-Khan ensimmäinen kansainväliseen levitykseen päässyt albumi Yenisei-Punk äänitettiin Suomessa Maailman musiikin keskuksessa 1994 ja 1995. Kansainvälinen menestys seurasi saman tien ja varmaankin raivasi tietä myös muille kurkkulaulajille. Kun albumi nyt on julkaistu uudelleen, nuo vuosiluvut kannattaa mainita paradoksaalisesti juuri siksi, ettei niitä tule ajatelleeksi. Albert Kuvezinin johtama yhtye oli jo tuolloin valmis ja musiikki ajatonta. Möreät lauluäänet ja karheasointiset perinnesoittimet istuvat niin täydellisesti yhteen Kuvezinin raskaan säröisen sähkökitaran kanssa, että periaatteessa miltei kulttuuri-imperialistisen vieras soitin voisi olla Tuvassa syntynyt.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!