Artikkelikuva
Senait Kidane ei enää vaihtaisi pyörää bussiin.

Tasa-arvoa pyöräkaistalla

Pyöräily vapauttaa niin miehen kuin naisenkin riippuvaisuudesta busseihin tai autokyyteihin.

”Pyöräilytaito vapauttaa naisen ja lisää demokratiaa”, sanoo Tanskan pyöräilyliitto Cyklist Förbundetin projektipäällikkö Christina Britz Nicolaisen.

Tanska on maailman johtavia pyöräilymaita ja suurin osa tanskalaisista pyöräilee. Peruskoulun viidennellä luokalla oppilaat joutuvat läpäisemään pyöräilyn teoria- ja ajokokeen. Kööpenhaminan keskustassa liikennevalot on säädetty antamaan pyöräilijöille vihreiden valojen aalto, ja monessa kaupunkilaisessa lapsi­perheessä laatikolliset rahtipyörät ovat korvanneet kakkosauton.

Viime vuosisadan alussa naisten pyöräilyn järkevyydestä ei tosin oltu varmoja. Osa lääkäreistä arveli polkemisesta olevan naisen terveydelle haittaa. Ratkaiseva käänne oli vuonna 1903 otettu valokuva, jossa Tanskan koko kuninkaallinen perhe poseeraa polkupyörineen. Samaan aikaan edullisemmat polkupyörät alkoivat yleistyä. ”Pyöräily oli työväelle vallankumouksellista: enää ei tarvinnut kävellä pitkiä matkoja tehtaasta kotiin. Vapaapäivinä pyörällä pääsi vaikka metsiin ja rannoille”, Britz Nicolaisen sanoo.

Samanlaisena vallankumouksena hän pitää aikuisen siirtolaisnaisen satulaan nousemista.

”Tanska perustuu pyöräilylle. Kun sinulla on oma pyörä, et ole riippuvainen busseista tai aviomiehen kyydistä.”

Lue myös:

Oma pyörä, oma vapaus

Pyöräilyn oppii aikuisenakin