Miksi maailma ei loppunutkaan?

Lehdissä ja valkokankaalla on pidetty paljon meteliä siitä, että mayat olisivat ennustaneet maailman loppuvan viime vuoden joulukuun 21. päivä. Täällä sitä kuitenkin vielä ollaan. Mikä tässä nyt oikein meni pieleen? Vastaajana Helsingissä joulukuussa pidetyn kansainvälisen Maya-konferenssi tiedottaja Kirsi Cheas.

”Eivät mayat itse koskaan mitään maailmanloppua edes ennustaneet. Eli ei oletetun maailmanlopun peruuntumisesta kannata mayoja syyttää. Nämä ennustukset ovat ihan muiden peruja.

Mayojen kalenteri jakautuu pitkiin, 400 vuoden sykleihin, joita kutsutaan baktuneiksi. Joulukuussa loppui maya-kalenterin kolmastoista sykli ja neljästoista alkoi. Päivämäärä 21.12. tarkoittaa mayojen kalenterissa uuden syklin syntymistä ja jatkuvuutta. Mayojen omissa teksteissä päivään ei liity mitään, mikä viittaisi millään lailla maailmanloppuun.

Maya-kalenterissa vuoden pituus on 360 päivää, ja ajanlasku alkaa länsimaisen kalenterin vuodesta 3114 eaa. Mayojen mukaan maailma on periaatteessa luotu heidän ajanlaskunsa vuonna nolla.

Länsimaisessa ajattelussa aikaa ajatellaan lineaarisesti. On alkupiste x ja loppupiste y. Sen pohjalta on sitten tulkittu mayojen kalenteria ja kehitelty kaikkea hauskaa, kuten teorioita maailmanlopusta. Niiden tieteellinen pohja on – nätisti sanottuna – ehkä vähän ohut.”