Artikkelikuva
Soda Voyu

Heimonsa sankarit

Warriors of the Rainbow: Seediq Bale -elokuvan näyttelijä Soda Voyu edustaa alkuperäiskansaa.

 ”Nyt voi olla ylpeä juuristaan”, iloitsee näyttelijä Soda Voyu.

Viime vuonna Oscar-ehdokkaaksi valittu historiallinen suurelokuva Warriors of the Rainbow: Seediq Bale, antoi äänen Taiwanin alkuperäiskansojen taistelulle 1800-luvun lopussa alkanutta Japanin miehitysvaltaa vastaan.

Soda näyttelee yhden päärooleista. Kun Taipein taideyliopiston teatterilinjalta valmistunut nuori näyttelijä osallistui elokuvan koekuvauksiin, hänellä ei ollut käsitystä tuotannon mittavuudesta. Elokuva on Taiwanin kaikkein aikojen kallein.

Wei Te-Chengin ohjaama, yli neljätuntinen massiivisia taistelukohtauksia sisältävä Seediq Bale teki Voyusta ja muista alkuperäistaustaisista näyttelijöistä kotimaassaan juhlittuja tähtiä. Mainetta ja kunniaa tärkempänä Soda kuitenkin pitää elokuvan kulttuurista merkitystä alkuperäiskansoille. 

Elokuvan tarina perustuu tositapahtumiin, joista valtaväestön kirjoittama historia on tähän saakka jättänyt alkuperäisasukkaiden näkökulman kertomatta. Seediq Balen tapahtumat alkavat vuodesta 1895, jolloin Japani julisti Taiwanin kuuluvan sen alaisuuteen.

Saaren alkuperäiskansat ajettiin ahtaalle; miehittäjä otti haltuunsa heimojen metsästysmaat ja kielsi perinteisten rituaalien ja tapojen harjoittamisen. Näihin lukeutuivat muun muassa soturien rohkeudella ansaitsemat otsatatuoinnit, jotka tekivät heistä seediq baleja, ”heimon sankareita”. 

Historiallisten tapahtumien lisäksi elokuva kuvaa väkevällä tavalla alku­peräisasukkaiden perinteistä elämäntapaa. Useat kohtaukset sisältävät perinnemusiikkia, tanssia, rituaaleja ja arjenkuvauksia. Autenttista tunnelmaa lisää elokuvassa puhuttava heimokieli.

Soturia näyttelevälle Sodalle elokuvanteko merkitsi tutustumista omiin juuriin.

”Itse elän moderniin tyyliin kaupungissa. Suurin osa elokuvan näyttelijöistä tuli vuoristokylistä, joten heillä oli kokemuksellisempi suhde perinteiseen elämäntapaan.”

Elokuva avaa alkuperäisasukkaiden kulttuuria myös Taiwanin han-kiinalaisista koostuvalle valtaväestölle.

”Valtaväestön käsitykset alkuperäisasukkaista ovat yhä voimakkaisiin stereotypioihin perustuvia. Tyypillinen kuva heimomiehestä on iloinen ja alkoholiin taipuvainen metsästäjä. Tähän ka­peaan näkemykseen elokuva tuo runsaasti lisää vivahteita”, Soda sanoo.

Taiwanin alkuperäisväestö on ottanut kulttuuriinsa perustuvan elokuvan innolla vastaan.

”Elokuva on nostanut alkuperäisasukkaiden itsetuntoa. Tämä näkyy myös omassa perheessäni. Olen äitini puolelta alkuperäisasukas ja isäni puolelta han-kiinalainen. Aiemmin perheeni pyrki vaikenemaan taustastaan.”

Elokuvan tuoman menestyksen myötä perheen juuret ovat nyt vaikenemisen sijaan ylpeyden aihe.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!