Näkökulmat

Köyhyys ei poistu rankaisemalla

Ilkka Lehdonmäki pohtii pääkirjoituksessa köyhyyttä ja sosiaaliturvaa.

Perussuomalaiset esittivät kesäkuun alussa kerjäämisen kieltämistä. Kansanedustajat Tom Packalén, Jussi Halla-Aho ja Olli Immonen jättivät aloitteen, jossa ehdotetaan sakkorangaistusta kerjäämisestä. Edustajien perustelujen mukaan kerjääminen on muuttunut aggressiivisemmaksi, ja se vaikuttaa kielteisesti kaupunkien viihtyisyyteen ja turvallisuuteen.

Itsekin kohtaan päivittäin kadulla istuvia kerjäläisiä ja olen samaa mieltä Packalénin, Halla-Ahon ja Immosen kanssa.

Köyhyyttä ei kuitenkaan valitettavasti poisteta rankaisemisella. Toki köyhyyden näkyvä ja meitä hyvinvoivia ihmisiä häiritsevä esiintyminen voidaan poistaa. Lakaista roskat kaduilta pois, kuten olen kuullut asian ilmaistavan.

On myös olemassa sosiaaliturvaksi kutsuttu keino köyhyyden vähentämiseksi. Tämän lehden sivulta 11 voit lukea, millaista sosiaaliturvaa Ruandassa on järjestetty.

Jos Itä-Euroopan romanien kotimaissa olisi edes auttava sosiaaliturva työttömille, ihmiset tuskin lähtisivät suomalaisille kaduille istumaan ja anelemaan kolikoita. Silloin Packalénin, Halla-Ahon ja Immosen sekä itäeurooppalaisten romanien viihtyisyys ja turvallisuus olisi parempi.

***

Seuraava Maailman Kuvalehti ilmestyy syyskuun alussa. Ihan koko kesää ei ilman lehteä tarvitse olla, sillä elokuussa tilaajat saavat Le Monde Diplomatiquen ja Maailman Kuvalehden yhteisnumeron. Siinä voitte tutustua esimerkiksi Pariisin lähistöllä sijaitsevassa Montfermeil’n kaupungin vuotuiseen muotinäytökseen.

Montfermeil’ssä asuu ihmisiä yli 40 maasta, ja se tunnetaan lähinnä pahamaineisesta LesBosquets’n korttelista, sen mellakoista ja huumekaupasta. Muotinäytöksen avulla kaupunki pyrkii luomaan hyvää henkeä, yhdistämään eritaustaiset ihmiset toisiinsa.

Me täällä Maailman Kuvalehdessä otamme mielellämme vastaa tilaajiemme ajatuksia yhteistyöstä Le Monde Diplomatiquen kanssa. Mitä opittavaa meillä olisi Diplon tekijöiltä? Maailman Kuvalehden tilaajien osoitetietoja ei ole luovutettu Diplon käyttöön, vaan postitus on tehty tilaajarekisterin perusteella.

Aurinkoista kesää ja antoisia lukuhetkiä!
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!